Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!


L

Lanolina
Wrażenie bogactwa i oleistości, które kojarzy się z tłuszczem z owczej wełny, charakterystyczne dla dojrzałych win opartych na Semillon, a zwłaszcza Sauternes.

Lekkie
O lekkiej budowie lub smaku. Wina o lekkiej budowie mogą mieć mocny smak.

Likierowe
Oleiste jak likier; wielka zaleta win słodkich.

Lotne
Zapach kwasu octowego/octu winnego jak i związanej z nim nieprzyjemnej woni octanu etylu (skisłe). Te "eteryczne" wonie mogą występować razem lub osobno. Kwas octowy daje o sobie znać kwaśnym zapachem i charakterystycznym cienkim i ostrym smakiem; octan etylu - zapachem lakieru do paznokci, rozpuszczalników, kleju modelarskiego; sprawia, że wino staje się twarde i gorące na podniebieniu, zwłaszcza w końcówce. Tolerancja na obecność tej substancji jest bardzo subiektywna. Wada trunku.

Lśniące
Dobre i wyjątkowo świetliste.

Lwi pazur
Czerwone wino o solidnej konsystencji i taninie, czyli o wyrazistej formie.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.