Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Żeberka z piekarnika z pieczonymi ziemniakami a'la Dominik ;-)

16.12.2012 18:54

O dziwo jeszcze nie zamieściłem tego przepisu na tym forum, a żeberka z piekarnika to jedna z moich ulubionych potraw ;)

A więc. Kupujemy "pomysł na soczyste żeberka" Winiary i ładne, chude żeberka, które kroimy w cienkie paski (1 kostka). Korzystamy z przyprawy dołączonej do woreczka Winiary i wrzucamy do piekarnika (oczywiście warto to zrobić dzień wcześniej, aby mięso odrobinę przeszło przyprawą).

16.12.2012 18:56
Zgodnie z instrukcją żeberka powinny się piec w temperaturze 200C przez 60 minut. Ja natomiast polecam włożyć woreczek z żeberkami do zimnego piekarnika, ustawić 200C i od tego momentu odliczyć 90 minut.

16.12.2012 18:59
Do żeberek zrobiłem ziemniaki wg przepisu Dominika:
"sprzedaje przepis na genialne ziemniaki do takich dań, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do naczynia zarodpornego z taka ilością masła, żeby zakryło ziemniaki, obowiązkowe, głowka czosnku, sporo rozmarynu, ew. bazylii ... zakrywamy, pieczemy ... któż wie ile na czuja , ale z 30-60 minutaromat, smak ... ehhh ... ide zrobic :P"

Do kilku ziemniaków pokrojonych w ćwiartki dodałem rozmaryn, dużo (prawie całą osełkę ) masła i czosnek. Wg mnie wyszły super ;)

16.12.2012 19:03
No i efekt końcowy ;)

Uzupełnieniem tego dania było wino, które dostałem w prezencie: Malbec Estate line Suipacha Otero Ramos 2008.

16.12.2012 19:15
Chyba powinienem zacząć do Ciebie dzwonić w weekendy i pytać co masz na obiad.. Minęła mnie taka okazja, a w końcu mieszkam blisko! :)

16.12.2012 19:19
Jak chcesz to wpadnij bo trochę nam zostało ;)
Ale uprzedzam... wina już nie ma ;)

16.12.2012 20:08
Nie ma problemu. Wino przyniosę swoje.

17.12.2012 13:03
Ja te ziemniaczki dużo mocniej przypiekłem, były rumiane. Też świetne.

17.12.2012 14:27
Ja już nie mogłem dłużej czekaćNastępnym razem przetrzymam je dłużej i może kupię inne, mniejsze naczynie.

17.12.2012 16:26
No ale cały czas czekam na komentarz Dominika ;]

17.12.2012 17:45
Myślę że Domink obraził się na winiary pomysł na:)

17.12.2012 22:42
E tam, no bez przesady ;)
ps. jeżeli macie jakiś przepis jak dobrze doprawić żeberka to chętnie skorzystam wykorzystując jedynie "woreczek" Winiary ;)

17.12.2012 23:12
haha :) No pięknie ... Rioja prawie mnie wyczułaś :P , trzeba było Pawle przeczytać skład przypraw "Winiar" i wymienić :P i nikt by nie wiedział, ze gotowiec :)
Co do ziemniaczków fakt, jeśli to było naczynie w którym robiłeś to za mało masła :P musi zakrywać, a raczej nie wyparowuje więcej niż 18%
Najpierw przykrywam i "podgotowuje" w maśle, potem odkrywam, przestawiam na grill od góry i przypiekam :)

18.12.2012 10:19
No, a napisałeś gdzieś wcześniej o tym przykrywaniu i przestawianiu na grill? :)
Wiesz ile masła dałem? Całą dużą osełkę - naczynie było za duże, nie ma co dyskutować :]

18.12.2012 12:31
hehe tajemnice kucharskie :P , naczynie lepiej głebsze a węższe lub daj mniej ziemniaków :P są tak tłuste, ze dużą ilość i tak trudno zjeść ;)

18.12.2012 12:49
ALE ONE BYŁY TAKIE PYSZNE

18.12.2012 18:21
A jednak Dominik pozostaje guru kulinarnym... Dla mnie dodatkowo w mieszankach w stylu pomysł na jest za dużo chemii a za mało miejsca na moją wyobrażnię i inwencję twórczą:)

18.12.2012 19:29
Dominik, ale masz Fankę!!! Zazdroszczę.

18.12.2012 21:18
:D ...a pewnego dnia, spotkamy się, coś zaczne przygotowywać i ...przypalę :P

18.12.2012 21:26
No ale ja protestuję! Szczerze poleciłem prosty i fajny sposób na rewelacyjne i szybkie żeberka, a tutaj "za mało inwencji" :) Co do zasady nie jestem zwolennikiem takich wynalazków, ale poważnie ten woreczek i ta przyprawa jest całkiem sensowna ;)

Jeżeli macie jakieś inne pomysły na odpowiednie przyprawienie żeberek to czekam z niecierpliwością ;)

18.12.2012 21:36
haha :P za dużo glutaminianu w woreczku
Kiedyś moja Szanowna Konkubina, która jak już wiecie żywi sie tylko łososiem, kielbasą i jogurtami ( to powinno Was zastanowić, czy przypadkiem tylko moje zdjęcia wygladają smakowicie ;P ) ...przygotowała żeberka z przepisu Mamusi ... zjadłem całą brytfankę ... i czekam, co to za przepis, ten sosik pomidorowy mmm .... a teraz przepis:
2 cebule ( chyba ) , a następnie żeberka zalać całym opakowaniem ketchupu Pudliszki ...zapiekać. Załamałem się ...nic już nie było takie samo w żeberkach :D

18.12.2012 22:41
No właśnie - jak glutaminianem sodu posypie się papier toaletowy będzie smakował wybornie. A w ketchupie dużą rolę gra sól i cukier w odpowiednich proporcjach potrafi nawet uzależnić. Dlatego nie jestem fanem kuchni chemicznej. Pawle nie czepiam się, inwencja u Ciebie była - chociaż w samych ziemniaczkach:) no i wino i rozmaryn:)

18.12.2012 23:24
Ketchup zawsze w lodówce mam ... ale przyznaje, że z reguły musze sprawdzać datę ważności, gdy nadchodzą dni śmieciowe czyli 3-4 razy w roku, kupuję ohydne zlepki hamburgerowe (jak ktoś robi pyszne domowe nie czepiam się :)), napompowane bułki, i sałatke ze słoika ... ładuję ketchup, majonez, musztardę ... i też bywa pięknieLenistwo ...


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem