Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Polędwiczka wieprzowa i gnocchi w sosie z gorgonzoli

20.01.2013 16:57

No dobrze! Po krótkiej dominacji Dominika przychodzi odpowiedź! :)

20.01.2013 16:58
Wyglądają trochę niezdarnie, ale jak na pierwszy raz wg mnie wyszły super ;)

20.01.2013 16:59
I gotowe ;)
Wina niestety nie dobieraliśmy, ponieważ jesteśmy chorzy i musieliśmy zadowolić się gorącą herbatą :(

20.01.2013 17:02
I na koniec nasza nowa tabliczka do kuchni, która nie ukrywam bardzo mi się podoba ;)

20.01.2013 18:22
hehe czyżby inspiracja z warsztatów PPPPodaj z ciekawości co tam robiliście i przepis na gnocchi.
Zdrowia !

20.01.2013 18:36
Dokładnie. Gnocchi zostały mi z warsztatów, więc dzisiaj wykorzystałem je do obiadu.
Robiliśmy gnocchi z sosem z krewetek i musem warzywnym, risotto alla parmigiana i na koniec makaron z atramentem z mątwy z dorszem i fenkułem.

20.01.2013 18:47
ehhhhh .... boskie :) czekam na przepisy :)

20.01.2013 21:45
Gnocchi dla dwóch osób:

Obieramy ziemniaki (200g) i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu dokładnie rozgniatamy widelcem na desce, dodajemy mąkę pszenną (80g) i żółtko, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Po połączeniu wszystkich składników dodajemy parmezan (40g). Dokładnie mieszamy całość na gładką masę, rolujemy ciasto w wałek o średnicy około 2 cm, delikatnie podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło i tniemy na odcinki 2-3 cm.
Gotujemy w osolonej wodzie około minuty.

©Paweł Paszek-Pietruch (Perfetto)

21.01.2013 21:51
No to są moje klimaty - mniam chyba zrobię w weekend:). Fajnie że się nie rozgotowały. U nas na Śląsku robię polską wersję - kluski kopytka ciekawe czy w innych regionach też są?

21.01.2013 22:04
u nas są kopytka, siercioki :), i ślaskie, ale to pewnie zwinięte od Was :P

21.01.2013 22:53
Gnocchi - max 1 minuta w gotowanej wodzie (nie czekajcie, aż wypłyną ;]).


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem