Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Hyde Park - Wina 'pomostowe' część 10 - Tempranillo

20.04.2010 18:49

Bridge Wines („wina pomostowe”) część 10
na podstawie tekstu Courtney Cochran

Od lat almanachy wina instruują nas na 101 sposobów, że białe wino należy podawać do dań lekkich takich jak ryby, a czerwone do bardziej krzepkich – steków – na przykład. Czy aby na pewno? Okazuje się, że jest wiele win, które doskonale komponują się zarówno z rybami, jak i mięsem. Takie wina nazywamy bridge wines – „winami pomostowymi”. Przygotowaliśmy całą listę naszych ulubieńców i propozycje z czym najlepiej je łączyć.

Na pohybel zasadom! Oto kolejne:

Tempranillo

Starsze wina, tak jak w przypadku odmian z regionu Rioja, bastionu Tempranillo, mają bardziej skoncentrowany smak, z dużym ładunkiem miękkich tanin, ze słodką nutą dębowej beczki, mokrego tytoniu, co sprawia, że idealnie komponują się ze mięsną „wagą półciężką” i lżejszymi potrawami. Podawaj do kurczaka w ziołach, pieczonej wieprzowiny, ryby w orzechowej panierce, wędlin i potraw kuchni meksykańskiej.

Źródło: http://discover.winecountry.com/wine/2009/12/bridge-wines...


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem