24.02.2011 00:53
Zobacz także
amieszczone zdjęcie pochodzi z zajazdu w Jerzmanowicach, który oczarował mnie swoim niezwykłym wyglądem. W środku wyczuwalny jest ciepły klimat i zarazem elegancja. Zostało pokazane jako wzorzec miejsca w którym dobrze się czuje...
Wine bar to miejsce bez zadęcia, bez pompy, ale eleganckie czyste i schludne. Miejsce gdzie chce się wracać niezależnie od nastroju.
Wystrój:
- Jasne pomieszczenie z dużym wejściem od ulicy i oknami (cały front może być przeszklony) . Wielkość "nie za duży - nie za mały". Kameralny, ale mogący pomieścić 60 - 70 osób. Na środku "bar -wyspa" - tak, że każdy może go obejść. (z punktu widzenia gastronomii - średnio praktyczne, bo nie zawsze udaje się trzymać porządek na barze i czasem pasuje coś zakryć, ale z punktu widzenia Gości strzał w 10).
Wyposażenie baru:
- co najmniej dwa duże ekspresy dwu - lub trzy grupowe (marzą mi się czasy w których Polacy będą pić dobrą kawę i dużo dobrej kawy).
- szczelny mebel/pojemni (oczywiście odpowiednio wyglądający), czy po prostu półka na kieliszki. Na pewno bez podwieszanych uchwytów u góry baru. To rozwiązanie polecam tylko i wyłącznie w celach dekoracyjnych. (Poproście kiedyś barmana, żeby zdjął wam trzeci, albo czwarty w kolejności kieliszek (do białego, czerwonego, albo martini), to się domyślicie dlaczego. W kieliszkach tych zbiera się nie tylko aromat z całego dnia, ale także tłuszcze itp. Rozwiązanie to pochwalam tylko i wyłącznie jako element dekoracyjny (czyli max po 2 - 3 nieużywane kieliszki).
Przy barze krzesełka (około 6 na każdy bok kwadratu): wygodne, nie za wysokie i dopasowane do wysokości baru.
-----------------------------
Bar powinien być elementem centralnym lokalu. Ściany mogą być obłożone różnego typu fakturami. Ponad to jedna z nich mogła by być np. akwarium z prawdziwymi rybami (kolejne mało praktyczne rozwiązanie, ale za to wyjątkowe...), inna wyłożona korkami z wina, jeszcze inna ziarenkami kawy itp...
Ponad to na ścianach powinno się trochę dziać (bez przegięcia): każdy kącik mógłby być poświęcony innemu krajowi, regionowi.
W lokalu powinna być ogromna tablica na której wizytujący Goście mogliby przypinać swoje zdjęcia i gadżety typowe dla kraju.
Ponad to pewne niezbędniki:
- elegancka czarna tablica na której każdego dnia wypisywane byłyby dania i wina
- stylowe lodówki z winem
- pod sufitem ekrany na których na wzór telewizji w metrze i tramwajach wyświetlane byłyby ciekawostki i informacje o winach
-nad wejściem konieczna markiza
------------------
Stoliki i krzesła:
Na pewno wygodne, na pewno rozmieszczone blisko siebie (ale dające możliwość komfortu). Na pewno wygodne, na pewno ciekawe stylistyczne. Część stolików powinna w zestawie mieć krzesła, a część kanapy.
Na stołach bieżniki, świeże kwiaty, świeża oliwa, młynek z pieprzem, młynek z solą
-------------
Podłoga: drewno (stare belki, albo coś imitującego stare solidne belki).
-------------
- Wspominana wcześniej enomatica ( z tym, że nie dopychająca wino mieszanką gazów, a polewająca wino ze swego wnętrza) - może jako ciekawostka - do nabycia karty z kredytem 100 - 200 pln i możliwością picia do woli kilkunastu "win z maszyny ".
Wkrótce część 2: obsługa