12.05.2012 00:49
Ciasto wg przepisu standardowego, wzbogacone kozieradką.
Farsz:
350 g szpinaku
3-4 ząbki czosnku
100g szynki szwarcwaldzkiej
3 jajka
100 ml śmietanki 18-30%
8-10 zielonych szparag(ów)
kozi ser (1/2 roladki)
trochę startego parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych.
Szparagi odłamujemy lub obieramy na końcówkach, odcinamy tak, aby zostały nam kawałki z główkami do udekorowania wierzchu tarty, resztę kroimy w kostkę i mieszamy z resztą składników. Na podpieczone ciasto wykładamy wymieszaną masę, układamy na wierzch szparagi, pomidorki i ser kozi. Zapiekamy dodatkowo ok. 20 minut w 220 st.
Do tarty od razu otworzyłem Kekfrankos Rose Duzsi Tamas 2011 ( będzie 8 pkt. ) http://www.nasze-wina.pl/core/wine/9745/ , idealny.