Analiza rynku chińskiego
Wraz ze wzrostem produkcji win w Chinach i zwiększa się również ryzyko coraz trudniejszych warunków klimatycznych. Według Li Dimei, zastępcy sekretarza generalnego China Wine Association, spowoduje to natężenie sprzedaży win luzem. Przyznał, iż Chiny mogą stać się liderem w kwestii ilości produkowanego wina, jednak nie ukrywał, iż panują tam bardzo trudne warunki do uprawy winorośli. Winiarze często narzekają na suche, gorące lato oraz mroźne zimy.
Choć w centrum zainteresowania mediów nadal pozostaje region Ningxia, to jednak największym obszarem winiarskim w Chinach jest Xinjiang. Ponieważ wiele win z tego obszaru sprzedawanych jest w dużych ilościach i często luzem, rzadko zobaczymy oznaczenie GI na etykietach. Zdementowano także plotki, iż w Chinach pije się wyłącznie słodkie wina. Choć faktycznie degustacje z udziałem na przykład Sauternes cieszą się zainteresowaniem to jednak bardzo rzadko konsumenci decydują się potem na jego zakup.
żródło i foto: Drinks Business |