Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Trudy trójcy

2014/04/14

 

Trzech producentów z obszarów oznaczonych jako premier cru z Pommard intensyfikuje swoje działania w osiągnięciu statusu grand cru. W tym celu złożyli liczącą niemal sto pięćdziesiąt stron dokumentację w lokalnym biurze INAO.

Biuro w Dijon francuskiego krajowego organu apelacji INAO  w najbliższym czasie zapozna się ze sprawozdaniem, którego opracowania obejmują obszary Pommard Rugiens, Pommard Epenots oraz Clos des Epeneaux. Wiceprezes stowarzyszenia winiarzy z Pommard – Aubert Lefas - zaznacza, iż zebranie i opracowanie złożonego dokumentu zajęło im około dwóch lat. Naturalnie dokumentacja nie jest do wglądu dla każdego. Jedynie specjalnie powołane w tym celu organy uprawione są do zapoznawania się z tego typu dokumentacją.

Lefas argumentuje, iż nadanie wyższego statusu winnicom jest oczywiste. Podaje, iż ich ceny są wyższe, za czym idzie wyższa jakość, co się rzadko obecnie zdarza. Dodatkowo mają bogatą historię, tradycję uprawy winorośli i związaną z tym wysoką kulturę. Zaznacza także, iż proponowane cru zajmują 41 hektarów w Pommard, z czego trzynaście hektarów ha dla Rugiens , dwadzieścia trzy dla Epenots i pięć dla Clos des Epeneaux.


Złożenie dokumentu zapoczątkowało długi proces. Najwcześniej podanie może zostać rozpatrzone w 2015 roku. Od apelacyjnego INAO dokumentacja jest przesyłana do regionalnego odpowiednika, a następnie do centrali w Paryżu. Następnie powołana zostanie komisja, która odwiedzi Pommard. A to dopiero początek drogi. Nie brakuje jednak wielu, którzy utrzymują, iż warto czekać.



źródło i foto: Decanter.com

 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.