Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

5 rzeczy o Tempranillo



Pochodzenie

Historia tego szczepu jest nadal dość niejasna. Po wypędzeniu Maurów w regionie Rioja ich miejsce zajęli cystersi, którzy posadzili tam pierwsze krzewy. Wymiana doświadczeń pomiędzy osadnikami w Rioja i francuskimi mnichami zapoczątkowały trwającą do dziś historię Tempranillo. Nazwa jest zdrobnieniem wyrazu temprano - wczesny, gdyż grona Tempranillo dojrzewają wcześniej niż inne.

 


 

Charakterystyka

Wcześnie wypuszcza pędy, co czyni ją bardzo wrażliwą na jesienne przymrozki. Gruba skórka i zwarty kształ. Sporo win, głównie z Ribera del Duero, z uwagi na wysokie taniny bywa określane jako produkt uboczny produkcji tartaku. Często aromatach można odnaleźć nuty wiśni, bakalii, śliwek, czerwonych owoców i jagód (po starzeniu), a w mniejszym stopniu liści tytoniu, tabaki, przypraw, skóry, lukrecji i gorzkiej czekolady.


Uprawy

Hiszpania, Portugalia, Francja, Meksyk, Nowa Zelandia, RPA, USA, Australia, Turcja, Kanada oraz kraje Ameryki Południowej.



 

Z czym łączyć

Dobrze komponuje się ze stekami, potrawami z grilla i mięsami w ciężkich sosach.


Tempranillo niejedno ma imię...

tinta del país, aragonés, tinto fino, tinta roriz, aragonês lub aragonêz, cencibel, tinto fino i tinta de toro, ull de llebre, ew. ojo de liebre („oko zająca”), verdiell, tempranilla, aldepenas, aragonez da ferra, aragonez de elvas, arganda, arinto tinto, cencibera, chinchillana (Estremadura), chinchillano, chinchilyano, cupani, escobera (Extremadura, Ameryka Płd.), garnacho foño (Ameryka Płd.), grenache de logrono, jacibiera (La Mancha, Ameryka Płd.), jacivera, juan garcia, negra de mesa, olho de lebre, tempranillo de la rioja, tempranillo de perralta, tempranillo de rioja, tempranillo de rioza, tinta aragones, tinta de santiago, tinta de toro, tinta do inacio, tinta monteira, tinta monteiro, tinta roriz da penajola, tinta santiago, tinto aragon, tinto aragonez, tinto de la ribera, tinto de madrid (Toledo, Kantabria, Salamanka, Soria, Valladolid, Madryt), tinto de rioja, tinto madrid, tinto ribiera, tinto riojano, valdepeñas (także w Kalifornii), vid de aranda (Burgos)


tekst: Michał "WineMike" Misior

źródła:

"Encyklopedia win" Hugh Johnon i Jancis Robinson

"Sommelier" Tomasz Prange-Barczyński

foto:

Contains Sulfites

Winemaking Talk


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.