Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wywiad z Laurą Marsadri - Cantina Marsadri

Cantina Marsadri



cantina_marsadri_1 magnify
Nasza kantyna została założona w roku 1925 przez Angelo Marsadri, pradziadka aktualnego właściciela firmy, Vincenzo Marsadri. W chwili obecnej zarządza nią córka Laura oraz zięć Mario, którzy zajmują się produkcją i handlem wytwarzanymi winami. Rocznie kantyna produkuje około 100.000 butelek, sprzedawanych zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Ceniona jest także oliwa z oliwek produkowana przez Cantinę Marsadri – charakteryzuje się ona świeżym, harmonijnym smakiem. W ofercie firmy znajduje się szeroka gama win DOC typowych dla okolic Jeziora Garda, począwszy od Lugana czy Garda Classico Chiaretto i Rosso przez Garda Classico Groppello czy Garda Marzemino i  Garda Classico Rosso Superiore. O tym wszystkim i nie tylko, opowiedziała nam Pani Laura Marsadri.


cantina_marsadri_2 magnify Polacy wypijają średnio około 100 milionów litrów wina rocznie, co daje mniej więcej 2,62 l na osobę. Czy polski rynek powoli staje się łakomym kąskiem dla włoskich producentów? Jak wiadomo Włochy mają mniej więcej 15% udział eksportu win do Polski, co pozycjonuje ten kraj na 3 miejscu za Francją i USA.


Laura Marsadri: Tak, rzeczywiście rynek polski rośnie i umacnia się, a co za tym idzie, zwiększa się zainteresowanie nowymi produktami. Zdecydowanie potwierdzamy, że także w Polsce stopniowo rodzi się i rozwija kultura picia wina.


Który produkt z oferty Cantina Marsadri może najbardziej zainteresować polskiego konsumenta? Czy są to tylko wina białe i czerwone, czy produkują Państwo również wina różowe? A co z winami frizzante i spumante?


L.M.: Wśród naszych win najbardziej interesujące dla polskiego odbiorcy są wina czerwone i białe. Na szczególną uwagę zasługuje Lugana Brolo, białe wino wytrawne o mocnym aromacie, doskonale łączące się z daniami z białego mięsa, drobiu, ryb i świeżych serów. Polecamy także nasze wina czerwone, jak Groppello Brolo i Garda Marzemino Brolo, które, ze względu na ich lekko migdałowy posmak, spożywać należy w towarzystwie makaronu lub drugich dań mięsnych. Ten, kto szuka wina podkreślającego smak serów dojrzewających bądź innych wyrafinowanych potraw, powinien spróbować naszego Rosso Superiore Brolo, wina o bardziej zdecydowanym charakterze, który uzyskuje ono dzięki leżakowaniu w beczkach dębowych. Jeśli chodzi o wino typu rosé, czyli wino różowe, zwane przez nas Chiaretto, niestety nie jest ono jeszcze doceniane w Polsce – jest to ciągle produkt niszowy i mało znany. Chiaretto pije się zwykle latem lub wiosną w połączeniu z daniami z ryżu, surowych lub gotowanych warzyw, ryb lub mięsa. Wina typu frizzante i spumante są natomiast zawsze bardzo doceniane poza granicami Włoch i z tego względu w naszej ofercie mamy Chardò – rodzaj lekkiego Chardonnay, które doskonale wypadnie na kolacji, podczas której serwowane są ryby lub owoce morza, jak również Chardò Spumante – wino musujące, także produkowane na bazie szczepu Chardonnay, jednak bardziej nadające się jako aperitif lub jako wino deserowe.


Teraz pytanie, które bardzo zainteresuje polskiego konsumenta. Jaki jest przedział cenowy win oferowanych przez Państwa? Czy istnieje możliwość zakupu przez internet, wraz z przesyłką win do Polski?


L.M.: Nasze wina znajdują się w przedziale cenowym między 2 i 4 euro. Są to produkty wysokiej jakości, oferowane po bardzo konkurencyjnych cenach, jako że, zgodnie z naszą firmową filozofią, od zawsze staramy się zapewnić dobry produkt w dobrej cenie. W chwili obecnej nasze wina można zakupić na zamówienie po uprzednim skontaktowaniu się z naszą firmą.


cantina_marsadri_3 magnify Czy podczas pobytu we Włoszech istnieje możliwość osobistego odwiedzenia Cantina Marsadri oraz spróbowania oferowanych win, a następnie ich zakupu? Czy dla ciekawskich urlopowiczów istnieje możliwość zapoznania się z procesem produkcji wina w Cantina Marsadri? Jeżeli tak, to na jakich zasadach się to odbywa? Czy takie zwiedzanie oraz degustacja jest odpłatna?


L.M.: Nasza kantyna jest zawsze otwarta dla wszystkich zwiedzających. Organizujemy zarówno zwiedzanie kantyny z przewodnikiem, jak i degustacje. Typowa wizyta u nas polega na odwiedzeniu miejsca, w którym butelkowane są wina oraz na degustacji wina i oliwy z oliwek. Tego typu wizyty są oczywiście bezpłatne.


Czy Cantina Marsadri to tylko wina? Czy może również oliwa...?


L.M.: Jak już wspominaliśmy, w naszym zakładzie produkujemy także oliwę z oliwek o smaku typowym dla oliw znad Lago di Garda, doskonale nadającą się zarówno do sałatek, jak i do gotowania i smażenia.


A teraz coś na rozluźnienie: wino do pizzy? Co Państwo zaproponują?


L.M.: Do pizzy polecamy nasze wyśmienite Garda Classico Groppello – delikatne i aromatyczne wino czerwone. Dzięki swojemu miękkiemu, pełnemu smakowi oraz intensywnemu aromatowi leśnych owoców, doskonale pasuje ono do typowo włoskiego smaku i aromatu dania, jakim jest pizza.


Więcej o  działalności Cantina Marsadri znajdziecie na http://www.cantinamarsadri.it/


Rozmawiał: Paweł


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.