Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Czym to pachnie?



Stwierdzenie, że zmysł węchu jest ważny dla degustatora, jest truizmem. A skoro jest on przydatny, wymaga wielu ćwiczeń. Tak samo jak śpiewacy operowi czy biegacze, degustujący wino mają swoje sposoby na bycie w formie. Oprócz zestawów z aromatami, których ceny sięgają nieraz i kilkuset złotych, proponujemy zapoznanie się z nutami zapachowymi, które często występują w winach.

 

 

Wina białe

 

Owoce - 
zielone: zielone jabłko, zielony banan, agrest, rabarbar.
cytrusowe: cytryna, grejpfrut.
krajowe: gruszka, brzoskwinia, morela, pigwa, czarna porzeczka.
tropikalne: banan, ananas, melon, liczi, mango, marakuja.
gotowane: kompot z jabłek, kompot z gruszek, konfitura pomarańczowa.
suszone: suszone morele, rodzynki, przejrzałe banany.
Słodkie kwiaty: róża, jaśmin, kwiat akacji.
Dzikie kwiaty: krwawnik/dzika marchew, rumianek, pelargonia, bez.
Rośliny -
zielone: zielona trawa, bukszpan, mięta/melisa, eukaliptus.
suszone: siano, zielone herbata.
Warzywa gotowane: zielona fasolka, zielone szparagi, karczochy.
Przyprawy –
ostre: gałka muszkatołowa, lubczyk, czarny pieprz, imbir.
słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
orzechowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.
Karmelizowane: karmel, brioszka, biała czekolada, wosk pszczeli, miód, słód.
Dymne: skóra, wędzonka, dym.
Mineralne: mokry łupek, ziemiste, mineralne.
Mikrobiologiczne: jogurt, masło, drożdże, sherry, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, ser, octan etylu.

 

 

Wina czerwone

 

Owoce -
wielopestkowe: malina, truskawka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, jeżyna, bez.
pestkowe: wiśnia, czereśnia
cytrusowe: skórka pomarańczowa
 gotowane: galaretka porzeczkowa, galaretka jeżynowa, konfitura truskawkowa, mus śliwkowy.
Kwiatowe: fiołki, kwiat bzu, akacje.
Rośliny zielone: zielona trawa, zielona papryka, mięta, melisa, eukaliptus, owoce jałowca, zielona łupina orzecha włoskiego.
Warzywa gotowane: zielona fasolka, czerwone buraki, czarna oliwka.
Rośliny suszone: czarna herbata, zielona herbata.
Przyprawy –
ostre: czarny pieprz, biały pieprz, lubczyk, lukrecja, chilli.
słodkie: wanilia, goździki, cynamon.
orzechowe: gorzkie migdały, migdały, orzechy włoskie.
Karmelizowane: karmel, kawa, palona kawa, czekolada, słód, melasa.
Dymne: skóra, wędzony boczek, smoła.
Drzewne: wypalana dębina, drewno cedrowe, żywica.
Mikrobiologiczne: jogurt, masło, sherry, zwierzęce, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, sos sojowy, octan etylu, samogon.


tekst:  Michał "WineMike" Misior

źródło; Wheel of Aromas

foto: E-spices


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.