Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Miłosne eliksiry, zaklęcia i... przekąski

 

 

Oszołomienie zakochania przypomina upojenie, które ogarnia nas po spożyciu wina. Wino to napój niezwykle ceniony w magii miłosnej, a kilka zaklęć magicznych może rozgrzać atmosferę.

Pierwsze to formuła magiczna popularna w Rosji: "Oby upił się miłością do mnie, tak jak upija się tym winem."


Kolejne zaklęcie to receptura mająca rozpalić uczucie kobiety. Należy do czerwonego wina dodać kroplę krwi z palca lewej ręki i wyszeptać: "Niech nic nie je, nie śpi służebnica boża, a tylko myśli o słudze bożym w dzień-południe, w noc-północ, każdy czas, każdą sekundę. Niech wrząca krew wleje się w siedemdziesiąt żył i jedną żyłę, aby ukazywał się służebnicy bożej jej ślubny mąż, narzeczony w marzeniach-wyobrażeniach, i we śnie, i na jawie, i w szaleństwach, i w zdrowym rozsądku. Moje słowo mocne, zmieszane z czerwonym winem, skropione krwią."

Białe wino też jest magiczne, a jakże. Nad kieliszkiem białego wina, trzymanym w lewej ręce, należy wypowiedzieć następujące zaklęcie: "Na morzu-oceanie, na wyspie Bujanie stoi biały kamień Alatyr. Pod tym kamieniem bije źródło z żywą wodą. Poszedłem ja, sługa boży, kamień odrzuciłem,  zaczerpnąłem czystej wody, napoiłem źródlaną wodą ptaka-łabędzia. Obrócił się ptak w piękną dziewicę-oblubienicę, a tę dziewicę zwali-wołali służebnicą bożą! Amen, amen, amen!" Mówiąc te słowa, trzeba palcami prawej ręki trzykrotnie obwieść brzeg kieliszka zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

I na koniec miłosna receptura: "Wziąć potencjalną ukochaną, natrzeć porządnie cebulą i czosnkiem, pociągnąć potężny łyk wina i poczekać do rana. Jeśli ukochana nadal jest ukochaną to znaczy, że miłość jest wieczna."

Miłosnym zaklęciom mocy dodadzą magiczne potrawy, które specjalnie dla Was odnaleźliśmy w czeluściach naszych archiwów.


Wyborne Walentynkowe Podwójnie Czekoladowe Brownie

Port, Cabernet Sauvignon, Recioto della Valpolicella, Madeira, Banyuls, Muscat, Pinot Noir

Walentynki_2012_brownies magnify Składniki:
156g mąki
50g cukru
113g zimnej margaryny albo masła
1 (ok 400ml) puszka skondensowanego mleka słodzonego najlepiej Eagle Brand®
21g gorzkiego kakao
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
227g czekolady mlecznej połamanej na kawałki
70g posiekanych orzechów (niekoniecznie)

1. Rozgrzej piekarnik do 175º. Formę o wymiarach 33x23cm wyłóż folią aluminiową i odstaw.

2. W misce zmieszaj 125g mąki i cukier, wkrawaj masło i szybko wymieszaj - całość powinna mieć kruchą konsystencję. Wyłóż dno formy masą. Piecz 15 minut.

3. W drugiej misce ubij mleko, kakao, jajko, pozostałą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Dodaj kawałki czekolady i orzechy. Rozsmaruj na wierzchu upieczonego ciasta. Piecz 20 minut albo aż będzie gotowe.

4. Odstaw do ostygnięcia. Za pomocą folii wyjmij brownie z formy. Można pociąć ciasto na kwadraty albo wyciąć czekoladowe serca za pomocą foremki do ciasta.

5. Przechowuj przykryte.


Fonduta con Tartufi - Fondue z Białymi Truflami

Barbaresco, Barolo, Dolcetto

Walentynki_2012_fondue_białe_trufle magnify Składniki na 4 porcje:
140g włoskiej fontiny, bez skórki, pokrojonej na ok 2-cm kawałki
2 łyżeczki mąki
240 ml pełnego mleka
2 żółtka
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
30g sera taleggio, bez skórki
1 około 30-gramowa biała trufla, delikatnie oczyszczona
4-8 kromek włoskiego chleba, upieczonego na złoto w tosterze



1. W żaroodpornej misce wymieszaj fontinę z mąką, dodaj mleko, dobrze wymieszaj, przykryj folią kuchenną i wstaw na noc do lodówki.

2. Następnego dnia do masy serowo-mlecznej dodaj żółtka i masło i wymieszaj. Miskę z masą ustaw na garnku z powoli gotującą się wodą i mieszaj 15-20 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodaj taleggio i dalej mieszaj około 2 minuty aż zupełnie stopi się z fontiną.

3. Płynną masę serową wlej do 4 miseczek i udekoruj cieniutkimi płatkami trufli. Podawaj z tostami.


Czekoladowa Lawa - Półpłynne Ciastka Czekoladowe

Sauternes, Port, Spumante słodkie, Fragolino, Branchetto, Muscat, Banyuls, Południowoafrykański Shiraz

Walentynki_2012_czekoladowa_lawa magnify Składniki na 4 duże lub 8 małych porcji:
100 g masła, pokrojonego na kawałki
170 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka, ocieplone do temperatury pokojowej
65 g cukru + 1 łyżka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny lub kilka kropel octu







1. Rozgrzej piekarnik do 200º.

2. Przygotuj jednorazowe foremki albo kokilki. Szczodrze nasmaruj masłem i dokładnie oprósz cukrem.

3. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem.

4. Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Wciąż ubijając dodaj wanilię. Kiedy białka będą dokładnie ubite dodaj masę czekoladową i delikatnie zamieszaj.

5. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru i sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę z białek dodaj do masy czekoladowej, delikatnie zamieszaj.

6. Masę przełóż do foremek i wstaw do piekarnika. Piecz 7-10 minut (małe porcje) 10-12 minut (duże porcje). Im dłużej pieczemy, tym mniej płynny środek. Po wyjęciu z piekarnika babeczki będą puszyste i wyrośnięte, lekko spękane, po chwili jednak nieco opadną, co jest jak najbardziej wskazane.


A dla doświadczonych miłosnych zaklinaczy odnaleźliśmy recepturę napoju magicznego na bazie wina - dla ludzi o mocnych nerwach!

Do sporządzenia eliksiru potrzebne będzie: wytrawne czerwone wino, cynamon, wanilia i goździki spożywcze. Wino należy wlać do czerwonego garnka (kolor garnka jest bardzo istotny) i podgrzać na ogniu (ogień rozpali uczucie). Następnie dodać goździki, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, po czym dorzucić wanilię i cynamon (w takiej ilości, by wino miało słodki smak i urzekający zapach). Cała mikstura powinna się jeszcze gotować około 5 minut. Kiedy eliksir jest gotowy należy przelać go do specjalnie przygotowanego pucharu i jeszcze wspólnie wypić póki gorący.
Eliksir sprawi, że miłość będzie wieczna. Dla wzmożenia efektu można zapalić dwie czerwone świece. Świece mają wypalić się do końca (nie wolno zdmuchnąć ich przed czasem, ponieważ wtedy związek mógłby się niespodziewanie zakończyć).



tekst: Katarzyna
foto:
www.winedin.com
www.joyofbaking.com
www.thenibble.com
źródła:
Magazyn Kuchnia no 2/2012
www.gourmetsleuth.com
www.joyofbaking.com
www.foodandwine.com
www.kobieta.interia.pl


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.