Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

13 pomysłów na wieczór z winem - część VI




Czas wziąć byka za rogi i z impetem wkroczyć w świat przyjęć. To świetny sposób na zbudowanie długotrwałych relacji i zacieśnienie więzów z przyjaciółmi. Przyjaciele mogą być niewyczerpanym źródłem zacnych win. Okazuje się, że zwykle więcej wydajemy na wina, które zabieramy na przyjęcia.

Czas zrobić imprezę!

Jak zrobić fantastyczną kolację dla przyjaciół? Oto kilka pomysłów, które są nie tylko rewelacyjne, ale i proste.

Regionalny_wieczor magnify Wieczór z kuchnią regionalną

Wieczór z kuchnią regionalną powinien dotyczyć konkretnego obszaru. Zamiast organizować przyjecie pt.: kuchnia włoska, warto zawęzić obszar zainteresowań do, np. włoskiego regionu Bazylikata. Dzięki temu łatwiej można stworzyć spójne menu bazujące na daniach kuchni lokalnej. Dobry pomysł na przyjęcie urodzinowe, czy świętowanie nadejścia kolejnej pory roku.

Podpowiedzi:

Wina
Jeśli wina będą pochodzić z tego samego regionu co potrawy, kompozycja smaków i aromatów będzie idealna.

Muzyka
Wprowadź gości w klimat dzięki muzyce z wybranego regionu.

To co razem rośnie dobrze się komponuje w potrawach
Składniki, które wyrosły razem, świetnie do siebie pasują. Warto zastosować się do tej reguły kompletując menu regionalne.


Pikantny_wieczor magnify Pikantny wieczór

Zorganizuj wieczór w oparciu o jedną przyprawę albo składnik. Zaskakująco wiele przypraw pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Przyprawy w swej oryginalnej postaci sprawdzają się lepiej niż te w proszku. Przykładowe tematy: imbir, kardamon, chili, cynamon, czosnek, koper włoski, kolendra, kumin, czarny pieprz, teriyaki, ziele angielskie, goździki, anyż, bazylia.

Podpowiedzi:

Wina
Dopasuj przyprawę do wina, które ma nuty przypraw w smaku i aromacie. Na przykład: Grenache (skórki cytrusów), Sangiovese (papryka i pomidory), Barbera (anyż), Gewurztraminer (imbir i cynamon), Riesling (galangal), Sauvignon Blanc (świeże zioła), Vermentino (grapefruit).
 
Neutralizatory
Przyprawy mają bardzo intensywne snaki, dlatego dobrze zaproponować gościom np. sorbet cytrynowy, który odświeży podniebienie pomiędzy daniami.

Kontrola
Pozwól gościom dawkować przyprawy wedle uznania, zwłaszcza jeśli mają wrażliwe podniebienia. Sosy do potraw podaj osobno i nie przyprawiaj mięs zbyt mocno.


Wieczor_wege magnify Wieczór wegetariański

Pora ufetować przyjaciół-wegetarian. Potrawy wegetariańskie to coś więcej niż dodatki i sałatki. Grzyby i orzechy pomogą ci stworzyć dania o mięsnej strukturze. Zaproponuj przyjaciołom, żeby przynieśli swoje ulubione dania wegetariańskie, dzięki czemu cię odciążą.

Podpowiedzi:

Wina
Zielone i pieczone warzywa zwykle komponują się dobrze z białymi wytrawnymi winami i lżejszymi winami czerwonymi. Pinot Noir albo Garnacha świetnie się sprawdzą podczas wegetariańskiej uczty.

Szwedzki stół
Dobrym sposobem na to, by goście mogli bez skrępowania próbować „innych, dziwnych” dań jest szwedzki stół. Dzięki temu goście nie będą się zmuszać do spróbowania potraw, które wzbudzają ich nieufność.

Opisy potraw
Jeśli wśród twoich przyjaciół znajdują się kulinarnie wrażliwcy, poproś gości o przygotowanie karteczek z listą składników wykorzystanych do przygotowania każdej z potraw. Pozwoli to uniknąć problemów z ewentualnymi alergiami.

Dania główne
Szukasz inspiracji? Ciasteczka risotto, papryczki chili nadziewane anchois, czarna soczewica z octem sherry i grzybami smażonymi na sucho, steki z płaskurki i fasoli pinto, kasza z fetą, suszonymi pomidorami i cytryną.





tekst: Katarzyna
foto:
www.winefolly.com
źródło:
www.winefolly.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.