Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po świecie wina - Włochy - Marche



Marche, niedoceniany region z Włoch, jest świetnym przykładem tego, jak z endemicznych odmian można zrobić wyjątkowe wina. Centrum Marche skupia się w mieście Ancona z prowincjami Ascoli Piceno, Macerata i Pesaro-Urbino. Wciśnięty pomiędzy Emilia-Romagna, Abruzję, Umbrię, Lacjum i Toskanię region oferuje wina z czterech apelacji DOCG oraz piętnastu DOC. Z prawie 20 tysiącami hektarów winnic produkuje się tam wina o eksportowej wartości 15 milionów euro.

 


 

Białym odmianom przewodzi verdiccio, który stanowi niemal 80% białych win. Znaleźć go można w Anconie, Macerata, Verdicchio dei Castelli di Jesi oraz Verdicchio di Matelica. Początki upraw tego szczepu datuje się na XIV w. n.e. W latach osiemdziesiątych obsadzono nim niemal 65 tysięcy winnic, co uczyniło go piętnastym najchętniej sadzoną odmianę na świecie. Verdiccio znane jest także jako boschera bianca, giallo, maceratese, maggiore, marchigiano, mazzanico, niuivres, peloso, peverella, peverello, peverenda, peverise bianco, pfeffer, pfeffertraube, terbiana, torbiana, trebbiano di lugana, trebbiano di soave, trebbiano verde, trebbiano veronese, turbiana, turbiana moscato, turbiano, turviana, uva aminea, uva marana, verdello duro persico, verdicchio bianco, verdicchio dolce, verdicchio doratel, verdicchio doratello, verdicchio giallo, verdicchio marchigiano, verdicchio marino, verdicchio peloso, verdicchio scroccarello, verdicchio seroccarello, verdicchio straccione, verdicchio stretto, verdicchio verdaro, verdicchio verde, verdicchio verzaro, verdicchio verzello, verdone, verzaro oraz verzello verde.

 


 

W apelacjach Rosso Conero oraz Rosso Piceno wytwarza się głównie najważniejsze czerwony szczepy regionu – Montepulciano i Sangiovese. Piliniusz Starszy pisał, iż z Ancony pochodzą najlepsze wina znad Adriatyku. Szczep najbardziej znany z Abruzzo dość późno dojrzewa, może dawać wina lekkie i owocowe aż po cieliste z konkretną  kwasowością. Montepulciano znane jest także jako cordicso, cordiscio, cordisco, cordisio, monte pulciano, montepulciano cordesco, contepulciano di torre de passeri, montepulciano primatico, morellone, premutico, primaticcio, primutico, sangiovese cardisco, sangiovese cordisco, sangiovetto, torre dei passeri, uva abruzzese oraz uva abruzzi. Drugiego szczepu przedstawiać nie trzeba. Sangiovese świetnie znają wszyscy ci, którzy rozkochali się w winach ze słonecznej Toskanii. W ramach przypomnienia – szczep ten daje jasne wina o zdecydowanych aromatach. Brunello czy Chianti nie mogłyby bez niego istnieć. Odnajdziemy także szczep ten pod nazwami brunelletto (w Grosseto), brunello, brunello di montalcino, cacchiano, calabrese, cardisco, chiantino, cordisio, corinto nero (na wyspie Lipari), dolcetto precoce, guarnacciola, liliano, maglioppa, morellino, morellone, negrello (Kalabria), negretta, nerello (na Sycylii), nerello campotu (Kalabria), nerino, niella i niellucio (Korsyka), pigniuolo rosso, pignolo, plant romain, primaticcio, prugnolo, prugnolo dolce, prugnolo di montepulciano, prugnolo gentile, puttanella (Kalabria), riminese, rosso di montalcino, san gioveto, san zoveto, sancivetro, sangineto, sangiogheto, sangiovese dal cannello lungo, sangiovese di lamole, sangiovese di romagna, sangiovese dolce, sangiovese gentile, sangiovese grosso, sangiovese nostrano, sangiovese piccolo, sangiovese toscano, sangioveto, sangioveto dell'elba, sangioveto dolce, sangioveto grosso, sangioveto montanino, sanvincetro, sanzoveto, tabernello, tignolo, tipsa, toustain (Algieria), Tuccanese (Apulia), uva abruzzi, uva tosca, uvetta, uva brunella, uva canina, vigna del conte (Kalabria) oraz vigna maggio.

garofoli-cantina1 magnify Garofoli
Jeden z bardziej znaczących producentów we Włoszech, jak i w samym Marche, regionie, który położony jest w samym środku Italii. Pagórkowate tereny, gdzie tylko 3% jest płaskie a najstarsze skamieliny winorośli mają swoją genezę w epoce… żelaza. Marche nie dorównuje marketingiem i rynkowi turystycznemu Piemontowi czy Toskanii, co zupełnie nie przeszkadza tworzyć tam wielkich win. Najstarsza rodzina winiarska w regionie z powodzeniem kontynuuje tradycję. Nie uświadczymy tutaj world wine varietes jak Chardonnay, Rieslinga, Syrah czy Merlot. Wyłącznie włoskie odmiany, a z białych tylko zapomniana przez większość Vierdicchio.


Adres:

Casa Vinicola Giocchino Garofoli Spa, Via Arno, 9 - I-60025 Loreto (AN)

tel. +39 071 782 0162
e-mail: mail@garofoli.it
www.garofoli.it


murola magnify La Murola
Początki winnicy sięgają XIX wieku, kiedy rodzina zakupiła ziemię, będącą częścią opactwa Fiastra. Niedługo potem winorośl uprawiano już na 300 hektarach. W połowie drogi pomiędzy wzgórzami Sibillini a Adriatykiej, w krainie ludu Piceno, La Murola doskonali to, co w regionie najlepsze. Oprócz winnicy w rejonie mieści się także rezerwat przyrody. Obszar jest także stałym miejscem badań archeologicznych. Wina mają także polski akcent, gdyż na jednej z etykiet widnieje słowo "Jurek"..

Adres:

Cantina La Murola  Ing. Teodoro Bonati 1724 C.da Villamagna, 9 - Urbisaglia (MC)

tel. 015 403 604 33

e-mail: info@murola.it

www.murola.it


tekst:  Michał "WineMike" Misior

źródło: New Sotheby's Wine Encyclopedia 2005, Atlas Win Hugh Johnson i Jancis Robinson 2008

foto: flickriver, Sapori, La Murola, Garofoli


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.