Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera O

 

Litera "O"

 

Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oka











Kraj pochodzenia: Kanada







Typ: miękki







Wino: Burgund, jeśli ser ser jest częścią dania głównego, Zinfandel, jeśli ser jest częścią deseru











Oka powstaje z pasteryzowanego lub surowego mleka krowiego. Oka to nazwa małej wioski w Quebecu położonej na południowy zachód od Montrealu. Ser dojrzewa 2 miesiące w chłodnych pomieszczeniach, i cały ten czas jest przemywany słoną wodą.











Oka ma kremowy miąższ, jednorodną strukturę oraz jasno-pomarańczową skórkę.











Smak sera zależy od jego rodzaju, ma delikatny owocowo-orzechowy posmak, który staje się silniejszy w miarę dojrzewania. Łagodny i zarazem pikantny.











Oka jest wytwarzany według starej receptury przywiezionej z Bretanii w XIX w. przez benedyktyńskiego mnicha.











Świetny jako dodatek do makaronu, zup, fondue, sałatek, świeżych owoców, tart, quiche, omletów, jajecznicy, mięs i warzyw. Często dodawany do potraw serwowanych au gratin jak również do zagęszczania sosów. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Old Amsterdam











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półtwardy






Wino: Tawny Port, Cabernet Sauvignon











Old Amsterdam jest bardzo dojrzałą formą sera Gouda o bogatym i mocnym smaku maślanym. Smak ten został doprowadzony do perfekcji dzięki regularnej kontroli, której ser jest poddawany przez cały okres dojrzewania. W rezultacie otrzymujemy ser bardzo wysokiej jakości. Old Amsterdam został uhonorowany we Francji tytułem Premier Grand Cru Classe – uznano go za najlepszą dojrzałą wersję sera Gouda.











Do produkcji jednego kilograma Old Amsterdam potrzeba około 10 litrów mleka.











Old Amsterdam doskonale smakuje sam, bez żadnych dodatków, poza tym idealnie nadaje się do dań gorących i jako przekąska. Podany z gruszką smakuje niebiańsko.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olivet au Foin











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki





Wino: Sancerre











Olivet au Foin to francuski, okrągły, jasno-żółty ser z białą pleśnią, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego.











Ma miękką i suchą skórkę, udekorowaną drobnymi źdźbłami siana. Jest lekko słony.











Jest bardzo podobny do sera Camembert, istnieje także wersja Olivet au Foin pokryta kruszonym pieprzem. Dojrzewa do trzech miesięcy.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ombra











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: twardy







Wino: czerwone, pełne wina











Ombra ma kształt koła średniej wielkości. Dojrzewa od 4 do 5 miesięcy, czasami dłużej. W masie sera często widoczne są kryształki białka, podobnie jak w serze Parmigiano Reggiano.











Ombra jest wytwarzany w Katalonii z mleka owczego. Ma zwartą konsystencję, z nielicznymi dziurkami, pomarańczową skórkę z lekkim nalotem białej pleśni.











Ma zrównoważony, ostry, wspaniale trawiasty smak z lekkim posmakiem karmelu.











Idealnie komponuje się z czerwonym winem albo ginem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oregon Blue Vein











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: twardy







Wino: Riesling, Chardonnay











Oregon Blue Vein jest największym serem typu Blue w Ameryce, rywalem wszystkich Blue z innych części świata. Twórcą tego sera jest Tom Vella. Ser dojrzewa minimum 90 dni. Oregon Blue Vein jest wzorowany na serze Roquefort.











Oregon Blue Vein jest doskonale wyważony. Ma ostry zapach. Słony, słodki, pikantny, kremowy, kruchy, posiada wszystkie dobre cechy Blue.











Wyśmienity w towarzystwie fig, gruszki, winogron oraz ze świeżym szpinakiem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oscypek











Kraj pochodzenia: Polska







Typ: twardy







Wino: Rioja, Barbera











Oscypek to polski sprężysty, twardy, wędzony ser w kształcie dwustronnego stożka. Miąższ ma barwę lekko kremową, ciemniejszą przy skórce. Środkowa część oscypka jest walcowata i zdobiona wzorami, charakterystycznymi dla regionu. Wzory znajdujące się na oscypku wytłoczone są za pomocą oscypiorki, czyli drewnianej foremki często rzeźbionej, która jednocześnie nadaje serom ich charakterystyczny kształt. To właśnie od oscypiorki ser wziął swoją nazwę.











Oscypek ma słony smak, gumowatą i zarazem kruchą strukturę i wyraźny aromat wędzenia (dymu).











Oscypek od wieków powstaje w Karpatach. Po długich staraniach otrzymał znak Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oznacza to, że można produkować go i używać nazwy oscypek tylko na określonym obszarze. W Polsce są to powiaty: tatrzański i nowotarski, część powiatów: limanowskiego, suskiego i nowosądeckiego, oraz kilka gmin z Żywiecczyzny i gmina Istebna.











Ser zawdzięczamy włoskim osadnikom, którzy w XIV wieku wypasali owce na polanach i halach gór. Włoscy pasterze pochodzili z półwyspu bałkańskiego i Siedmiogrodu. Jako pierwsi ustalili reguły wypasów, prowadzenia bacówki i wykorzystywania mleka. I chociaż najstarsza wzmianka o „oszczypku” pochodzi z pierwszej połowy XIX wieku, najprawdopodobniej wędzone owcze sery znane były już wcześniej.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ossau Iraty











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: twardy, półtwardy







Wino: Côtes-de-St-Mont, Irouléguy, Sauvignon Blanc, Barolo, Barbera, Madiran, Bordeaux, Merlot











Ossau Iraty jest symbolem Kraju Basków. Wytwarza się go w Pirenejach. Ossau-Iraty zrzesza dwa regiony we Francji w Pirenejach: Ossau w dolinie Bearn i Iraty w lasach Pays Basque.











Ossau Iraty to ser farmerski, owczy, półtwardy, wytwarzany w szałasach górskich. Istnieją trzy główne rodzaje Ossau Iraty: mały, średni, duży. Długi okres dojrzewania sprawia, że sery są twarde. Ossau-Iraty jest bardzo aromatyczny. Dojrzewa co najmniej 90 dni, a w przypadku małych serów 60, w temperaturze poniżej 12°C. Sery są codziennie ręcznie odwracane. Według certyfikatu AOC, przyznanego w 1980 roku, sery te mogą być produkowane tylko z mleka owiec Manech oraz Basc-Béarnaiser.











Ossau Iraty ma cienką pomarańczową lub szarą skórkę i biały, kremowy miąższ, często pełen małych dziurek.











Ma pikantny smak z orzechowym, ziołowym aromatem. W miarę dojrzewania smak sera staje się coraz bardziej wyrazisty.











Przed podaniem należy ser przekroić, aby mógł 'oddychać'.

 

 

Źródło:

entertaining.about.com
www.formaggiokitchen.com
www.cruawinebar.com
www.artisanalcheese.com
www.gourmetsleuth.com
Www.spittoon.biz
www.seromaniacy.pl
www.winemonger.com
www.gourmetsleuth.co
www.roguecreamery.com
www.thefiftybest.com
tatryzakopane.waw.pl
www.niam.pl
www.practicallyedible.com
springbankcheese.ca
www.kaasbestbilthoven.nl
www.prlog.org
www.fromage-alleosse.com
www.cheesestorebh.com
www.formaggiokitchen.com
www.fromagerie-martin.com 

Komentarze

www.prawdziwejedzenie.pl
Warto odnotować sery owcze dojrzewające produkowane w Polsce i oferowane w bardzo małej ilości przez "Prawdziwe Jedzenie — Gospodarstwo rolne Romana Kluski".
Cyt.: "Ser, który Wam oferuję, to ten sam ser jaki produkuję dla samego siebie, czyli wytworzony:
- z mleka pozyskanego z mojego stada owiec, które mogę w pełni kontrolować, żywionych bez GMO, wypasanych w czystym górskim środowisku,
- z mleka dojonego wyłącznie od zdrowych owiec,
- z mleka surowego, czyli niepasteryzowanego,
- tylko z mleka owczego bez użycia jakichkolwiek nowoczesnych dodatków, polepszaczy, substytutów mleka, czy jego standaryzacji,
zgodnie z tradycyjnymi zasadami, bez przyspieszania procesów produkcji i dojrzewania.
Taki ser to dzieło sztuki. Wiem, że jesteśmy na początku szkoły, w której musimy się jeszcze wiele nauczyć, ale dzięki doskonałemu mleku naszych owiec, nasz ser już zyskał uznanie europejskich autorytetów serowarstwa, którzy chętnie służą nam swoja wiedzą, zafascynowani polskim przedsięwzięciem."

Załączam adresy fotografii serów Romana Kluski:
http://www.prawdziwejedzenie.pl/images/puszka.JPG;
http://www.prawdziwejedzenie.pl/images/ser_duzy.jpg;
http://www.prawdziwejedzenie.pl/images/smak_dojrzaly.jpg;
http://www.prawdziwejedzenie.pl/images/smak_pikantny.jpg;
http://www.prawdziwejedzenie.pl/includes/gallery/thumb.php?gallery=.
http://www.prawdziwejedzenie.pl/includes/gallery/thumb.php?gallery=.&image=_MG_9635.jpg&width=375&height=300

smakowicie!

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.