Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera V część I


Litera "V"

 

część I


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vacherin Fribourgeois











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: półmiękki, półtwardy albo twardy






Wino: Cabernet Sauvignon, Gruner Veltliner, Côtes du Rhône, Beaujolais, Blanc de Blanc, Champagne, Rielsing











Vacherin Fribourgeois to dwudziestopięciofuntowy (jedenastokilogramowy) szwajcarski ser o miękkiej, gładkiej konsystencji i barwie kości słoniowej. Dojrzewa w bardzo wilgotnym środowisku, co zapewnia rozwój pleśni na jego powierzchni.











Vacherin Fribourgeois może być półmiękki do twardego, w zależności od stopnia dojrzałości. Ma chropowatą skórkę i ostre krawędzie. Ma smak trawy i orzechów, który staje się bardziej intensywny, kiedy ser się topi, dlatego Vacherin wspaniale nadaje się do fondue. Vacherin Frigourgeois pachnie świeżo skoszonym sianem i owocami z subtelną nutą goryczy.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vacherin Mont d'Or











Kraj pochodzenia: Francja, Szwajcaria







Typ: miękki






Wino: Pinot Noir, mocne białe wina alzackie











Vacherin Mont d'Or to zimowy przysmak, który powstaje z krowiego mleka. Sprzedawany jest w sosnowym pudełku przewiązanym paskiem kory świerku, co sprawia, że dojrzały, kremowy, ciągnący się Mont d’Or, nabiera leśnych, żywicznych aromatów z delikatną grzybową nutą.











Vacherin Mont d`Or ma pofalowaną skórkę pokrytą białą pleśnią. Wyglądem przypomina Camembert, jednak jest od niego bardziej miękki. Miąższ ma prawie płynny, wilgotny i kremowy, dlatego je się go łyżeczką. Skórka Vacherin Mont d`Or jest niejadalna.
Niedojrzały Vacherin Mont d`Or jest łagodny, ale w miarę dojrzewania staje się ostrzejszy.

Vacherin Mont d`Or jest wytwarzany w Szwajcarii i we Francji od 1845 roku. Pierwsza wzmianka o Vacherin Mont d`Or pojawia się w 1448 roku w dokumentach opisujących wizytę królowej Eleonory we Fryburgu. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1981 roku.











Vacherin Mont d`Or jest aromatycznym serem deserowym. Wybornie smakuje podany jest na herbatnikach z ziarnami kminu.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vadenost











Kraj pochodzenia: Szwecja







Typ: półtwardy





Wino: kalifornijskie Cabernet Sauvignon











Vadenost to ser z krowiego mleka, nazwany tak na cześć szwedzkiego miasta portowego. Znany też jako Herrgardost. Powstał w XVIII wieku w Szwecji i szybko zyskał popularność.











Vadenost ma sprężysty miąższ i pełny smak z trawiastą nutą, podobny do cheddara.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Val Bagner











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: półtwardy







Wino: Syrah











Val Bagner powstaje w Szwajcarii, w miasteczku Verbier w Dolinie Bagner. Powstaje z mleka krów ras Fribourgeois i Ehringer.











Ma zdecydowany, mleczny smak z wyczuwalnymi nutami górskich traw i kwiatów.











Idealny do raclette.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valdeón











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: Półmiękki, pleśniowy







Wino: Rioja, Syrah, Tempranillo, Beaujolais, Sancerre, Sauternes, Muscat, Tawny Port, Madeira, Sherry











Valdeón powstaje w Posada de Valdeón na południowym zachodzie prowincji León, z krowiego mleka, do którego wiosną i latem dodaje się mleko owcze lub kozie. Koła Valdeón są owijane liśćmi jawora albo kasztanowca, które nadają mu charakterystyczny wygląd i smak.











Valdeón jest bogaty i kremowy i ma doskonale wyważony słodko-pikantny, lekko słony smak. Jest mocniejszy niż Stilton i łagodniejszy niż Cabrales.











Pyszny w towarzystwie wędzonych mięs, stopiony na steku albo z miodem bądź z masłem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valençay











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: półmiękki







Wino: Sauvignon Blanc, Sancerre, Chablis











Valençay to kozi ser, który został tak nazwany na cześć miasta w środkowej Francji. Valençay jest pokryty popiołem drzewnym. Gdy jest jeszcze młody, przez popiół można dostrzec białą masę serową. Z czasem plamy koloru łączą się i na powierzchni pojawiają się niebiesko-szare okwity pleśni.











Valençay jest miękki, jędrny i wilgotny. Młody, świeży ser ma delikatny, cytrynowy smak, z czasem zyskuje charakterystyczny, orzechowy smak typowy dla koziego sera.











Podobno pierwotnie Valençay miał kształt doskonałej piramidy. Według legendy, po powrocie z zakończonej niepowodzeniem kampanii w Egipcie, Napoleon zatrzymał się w zamku Valençay i ujrzawszy ser, który przypomniał mu egipskie piramidy, dobył miecza i jednym cięciem pozbawił piramidę wierzchołka. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1998 roku.











Valençay może być podawany z pieczonymi ziemniakami, na desce serów i jako przekąska z krakersami.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valtellina Casera











Kraj pochodzenia: Włochy







Typ: twardy







Wino: Sangiovese, Soave











Valtellina Casera powstaje z półtłustego mleka krowiego.











Zarówno skóra jak i miąższ młodego Valtellina Casera mają jasnożółtą barwę. Kolor obu ciemnieje kiedy ser jest w pełni dojrzały.











Valtellina Casera ma delikatny, słodki i łatwo rozpoznawalny smak, z lekką nutą suszonych owoców, który z czasem staje się coraz bardziej intensywny.

 

 

 

 

 

Źródło:

www.niam.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
m.ourcheeses.com
www.chaputcheese.com
www.seromaniacy.pl
www.fromagesdesuisse.com
www.switzerland-cheese.com
www.igourmet.com
www.formaggiokitchen.com
www.dibruno.com
www.vaol.it
www.gustovaltellina.it

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.