Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera V część II

Litera "V"


część II


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast

przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van Dijk Aged Chevre











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półtwardy






Wino: Pinot Noir, Tawny Port











Van Dijk Aged Chevre nosi nazwisko wytwórcy, Anny van Dijk, i od 1976 roku powstaje na południu Holandii niedaleko Eindhoven z mleka stada 500 kóz, które pasą się na łąkach porośniętych ziołami.











Van Dijk Aged Chevre ma kształt koła, biały miąższ z nielicznymi dziurami pokryty cienką białą skórką i bogaty smak. Dojrzewa 12 miesięcy.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Västerbotten











Kraj pochodzenia: Szwecja







Typ: półtwardy






Wino: Chenin Blanc











Västerbotten powstaje na północy Szwecji. Ze względu na pokaźne rozmiary (jeden krążek waży około czterdziestu kilogramów), uchodzi za szwedzkiego "króla serów". Dojrzewa ponad jedenaście miesięcy, co czyni go suchym i podobnym do młodego Parmigiano Reggiano lub dojrzałego Cheddara.











Ma wyśmienity, pełny smak o słodko-gorzkich nutach.

Świetnie komponuje się z tradycyjnym kubkiem gorącego gloggu i twardymi imbirowymi pierniczkami. Nadaje się praktycznie do wszystkiego, od kanapek po sałatki. Świetnie sprawdzi się w daniach jajecznych. Dobrze jest sparować go z Chenin Blanc lub ciemnym Ale.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vento d'Estate Vaccino











Kraj pochodzenia: Włochy







Typ: twardy





Wino: Amarone, Salice Salentino, Bordeaux, Sangiovese, Barbaresco, Barolo











Miąższ Vento d'Estate ma słomkową barwę, jest twardy, ma drobne dziury, jest kruchy i nieco ziarnisty. Nazwę sera można przetłumaczyć jako - letni wietrzyk, wiatr latem.











Vento d'Estate powstaje z sezonowanego mleka krowiego i dojrzewa w beczkach z sianem górskim z Treviso, rozmarynem i miętą, które nadają mu charakterystyczny zapach.











Smak ma wyjątkowo intensywny, średnio pikantny, lekko kwaśny, z nutą traw, ziół i kwasu mlekowego.











Doskonały w połączeniu z pikantnymi dżemami z owoców oraz razowym pieczywem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vermont Shepherd











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: półtwardy







Wino: Côtes du Rhône, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Riesling











Vermont Shepherd jest ręcznie wytwarzany z owczego mleka przez Davida i Cindy Majors. Ma gładką, kremową konsystencję i słodki miąższ. Skórka i wnętrze są żółte. Dojrzewa od 3 do 6 miesięcy na drewnianych półkach.











Vermont Shepherd ma smak śmietany, grzybów i orzechów, z nutą mięty, tymianku i koniczyny wykorzystywanych w produkcji.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vignerons











Kraj pochodzenia: Szwajcaria







Typ: półtwardy







Wino: Beaujolais, Pinot Noir, Riesling











Vignerons jak większość szwajcarskich serów, jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krów wypasanych wysoko w górach, gdzie pastwiska obfitują w znacznie smaczniejsze rośliny niż te rosnące na niższych wysokościach.











Vigneron, zwany czasem "serem winiarzy", ma jędrną, satynową strukturę poprzetykaną drobnymi dziurkami. W smaku przypomina nieco Gruyere, jest jednak intensywniejszy. Charakteryzuje się też wyraźną orzechową słodyczą.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vignotte











Kraj pochodzenia: Francja







Typ: miękki







Wino: Saint Emilion











Vignotte powstaje w Szampanii z krowiego mleka. Jest okrągły, potrójnie kremowy, miąższ ma miękki, sypki, biały, pokryty skórką otoczoną pleśnią.











Vignotte ma świeży, kremowy, lekko cytrynowy i słony smak.











Pasuje do deski serów, nadaje się także do grillowania. Wyśmienity z białym winem.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volendam











Kraj pochodzenia: Holandia







Typ: półmiękki







Wino: Moscato, Riesling, Sauvignon Blanc











Volendam to odmiana Goudy, która szybko zyskuje uznanie w Holandii. Został nazwany na cześć malowniczej wioski Volendam. Powstaje z pasteryzowanego krowiego mleka. Ma tak kremowy miąższ, że przywiera do noża podczas krojenia.











Volendam ma bogaty, maślany smak.











Pyszny sam albo w kanapkach i sałatkach.

Źródła:

www.niam.pl
www.spittoon.biz
www.winemonger.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
m.ourcheeses.com
www.chaputcheese.com
www.seromaniacy.pl
www.junglejims.com
www.tastingsgourmetmarket.com
thejoyofcheese.files.wordpress.com
farm1.static.flickr.com
www.igourmet.com
www.cheesestall.com
www.touristinformationcentres.net
farm2.static.flickr.com
www.worldatlas.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.