Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litera W część II

Litera "W"


część II


Przedstawiamy kolejną część "Seerii".


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Windsor Blue











Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia







Typ: półtwardy, półmiękki





Wino: Shiraz, Zinfandel, Porto











Windsor Blue to najbardziej utytułowany ser Nowej Zelandii. W 2006 zdobył tytuł Supreme Champion, 10 trofeów i 11 złotych medali.











Ma kształt beczki, gładki, miękki i maślany miąższ z plamami niebieskiej pleśni.











Jedwabisty i delikatny smak nabiera mocy w miarę jak ser dojrzewa.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Windsor Red











Kraj pochodzenia: Anglia







Typ: twardy







Wino: Pinot Noir, Côtes du Rhône











Windsor Red to ser typu Cheddar. Pochodzi z hrabstwa Leicestershire.











Bardzo ciemna skórka skrywa blady, marmurkowy miąższ. Windsor Red powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki wegetariańskiej. W trakcie dojrzewania we wnętrze sera wstrzykiwane jest wino, zwykle Bordeaux lub mieszanka porto i brandy.











Wspaniale nadaje się do sałat, np. pokrojony w kostkę i dodany do mieszanki radicchio i endywii. Doskonale prezentuje się w desce serów, może być podawany na przystawkę albo na zakończenie posiłku.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Royal Windsor











Kraj pochodzenia: Anglia








Typ: półtwardy







Wino: Champagne, Porto
















Royal Windsor powstaje z połączenia warstw słynnego sera Windsor Red z królem serów - Blue Stilton. Stworzony i produkowany przez jedną z najsłynniejszych brytyjskich mleczarni – Clawson Dairy.











Smak Royal Windsor to bardzo ciekawe połączenie ostrego smaku Cheddara z ostrym smakiem sera Stilton i silnym zapachem wina i wódki.











Doskonały zarówno jako składnik deski serów jak i przekąska.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Winey Goat











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: półmiękki







Wino: Rioja, Cabernet, Grenache-Shiraz Rose, Tempranillo, Sauvignon Blanc/Fume Blanc











Winey Goat, albo Drunken Goat, powstaje z koziego mleka, w miejscowości Jumilla, w Murcii w Hiszpanii. Zwany również Queso de Cabra al Vino, co dosłownie oznacza "koza i wino". Koła sera zanurza się w gorącej kąpieli z wina Doble Pasta (z winogron mourvedre) na maksimum 72 godziny. Wino nadaje skórce sera purpurową barwę, a miąższ pozostaje prawie biały, gładki, elastyczny i kremowy. Dojrzewa od 32 do 75 dni.











Ma łagodny, słodki i owocowy smak i winny aromat.











Winey Goat posiada certyfikat DOP.











Dobrze się topi, idealny jako składnik deski serów albo na przekąskę. Wspaniale smakuje z salsą oliwkowo-pomarańczową i wędzonym chorizo.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Woolsery











Kraj pochodzenia: Wielka Brytania







Typ: twardy







Wino: Riesling


















Woolsery powstaje z pasteryzowanego mleka koziego. Stworzyła go Annette Lee, która wciąż rozwija produkcję w hrabstwie Dorset. Woolsery zdobył złoty medal i BBC Good Food Magazine Award podczas British Cheese Awards.

Woolsery ma świeży smak z nutą migdałów i orzeszków pinii.











Bardzo dobrze nadaje się do tarcia. Pyszny z chrupkim chlebem, krakersami lub owocami, np. jabłkami i gruszkami.

 

Katarzyna

 

Źródła:

www.spittoon.biz
www.gourmetsleuth.com
www.artisanalcheese.com
cheesemonger.wordpress.com
www.running-of-the-bulls-cheese.com
www.selectcheeses.com
www.gourmet-food.com
cheese-cheese-com.tripod.com
www.swissamerican.com
www.seromaniacy.pl
www.bbc.co.uk
i.telegraph.co.uk
www.britishcheese.com
www.clawson.co.ukwww.thecheesegig.com
www.igourmet.com
www.deandeluca.com
www.tofualan.com
www.ekmpowershop3.com
www.cestcheese.fr
www.hiddendorset.org

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.