Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sery i wina - litery Y i Z

Litery "Y" i "Z"



Przedstawiamy ostatnią część "Seerii".


To był długi sezon, obfitujący w smaki. Dziękujemy głównym bohaterom i wszystkim fanom naszego serowego seerialu!


Przypominamy, Drodzy Klubowicze, że w nazwach większości win kryją się linki, które natychmiast przeniosą Was do naszej bazy win.


Miłej zabawy!

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yarra Valley Pyramid











Kraj pochodzenia: Australia







Typ: twardy







Wino: Pinot Noir, Chardonnay











Yarra Valley Pyramid to współczesny australijski ser farmerski produkowany z koziego mleka. Ma kształt piramidy, dość twardy miąższ i jest podobny do sera Sainte-Maure. Yarra Valley Pyramid ma kilka odmian, niektóre są gładkie, inne pokryte popiołem.











Yarra Valley Pyramid ma lekko słony smak, który trochę przypomina smak prażonych orzechów, z charakterystycznym śmietankowo-cytrynowym posmakiem.











Pyszny ze świeżą gruszką lub jabłkiem, jest też idealnym składnikiem deski serów.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yerba Santa Shepherd’s Cheese











Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone







Typ: twardy







Wino: Rioja











Yerba Santa Shepherd's Cheese pochodzi z Kalifornii. Wytwarzany jest ręcznie z niepasteryzowanego koziego mleka na farmie w pobliżu Clear Lake. Ma twardy, kruchy i suchy miąższ z małymi dziurkami, pokryty naturalną, grubą, twardą, nieco tłustą skórką w beżowym lub lekko żółtym kolorze. Dojrzewa od 1 do 3 miesięcy.











Yerba Santa Shepherd's Cheese ma świeży, miętowy smak, który łaskocze podniebienie, następnie staje się silniejszy i aromatyczny. W smaku wyraźne nuty karmelu, masła, ziół i migdałów.











Yerba Santa Shepherd's Cheese regularnie zwycięża w kategorii serów twardych na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Serów.











Idealnie nadaje się do deski serów i gotowania.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zamorano











Kraj pochodzenia: Hiszpania







Typ: twardy







Wino: Zinfandel, Crianza Toro DO











Zamorano to twardy ser z surowego mleka owiec rasy Churra i Castellana. Powstaje w prowincji Zamora, na kastylijskim płaskowyżu Leonesa. Ma cylindryczny kształt i skórkę ozdobioną odciśniętym kłosem. Skórka Zamorano jest ciemna – to efekt dziewięciu miesięcy dojrzewania w grocie i przecierania sera oliwą z oliwek.











Zamorano ma rozbudowany i intensywny smak, kremowy, słodki, nie przesadnie silny, lekko pikantny, z wyraźną orzechową nutą. Rozpływa się w ustach.











Jest chroniony przez hiszpański system jakości DO.











Zamorano to idealny dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Pyszny z kawą.












---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zigher











Kraj pochodzenia: Włochy







Typ: miękki







Wino: Riesling, Tokaj


















Zigher to ser z koziego mleka, produkowany w kilku miejscach prowincji Belluna. Jest ziołowy, najczęściej z dodatkiem szczypiorku. Ma kształt stożka bez skórki. Dojrzały Zigher pokryty jest pleśnią.

Zigher ma mleczny zapach i lekko kwaśny i słony smak, który z czasem staje się gorzkawy.

 

Katarzyna

 

Źródła:

www.almamarket.pl
www.seromaniacy.pl
www.artisanalcheese.com
www.aoap.com.au
www.cookipedia.co.uk
www.cuboimages.it
www.sanjamon.com
www.worldharvestfoods.com
farm1.static.flickr.com
www.consultatodo.com

Komentarze

"To już jest koniec, nie ma już nic" ;)

Eeeee tam nic ... po prostu za mało liter znamy :P

jakiś serek typu Y'quem ? np. do z rocznika 1811 (średnia cena: 230,596zł)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.