Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!



E


Ekstrakt
Rozpuszczalne substancje stałe ekstrahowane z winogron w procesie winifikacji. Wysokie stężenie ekstraktu sprawia, że wino staje się esencjonalne: gęste i skupione, co jest zaletą zwłaszcza w przypadku win czerwonych, o ile związana z tym wysoka tanina nie jest nazbyt ściągająca.

Eteryczne
Wino o słodkim, chemicznym zapachu przywodzącym na myśl rozpuszczalniki, kleje, lakiery itd., a świadczącym o obecności octanu etylu. Tolerancja na te zapachy jest rzeczą subiektywną.

 


F

 

Faktura
To samo co konsystencja.

Faza środkowa/środek
Nazwa etapu degustacji tuż przed połknięciem trunku, kiedy badamy, smakujemy i oceniamy, co wino ma do zaoferowania. Im dłuższe na podniebieniu, tzn. im dłuższy ma środek, tym lepsze.

Finezyjne
Wyrafinowane.


Forma
Rysunek.



* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.