Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

XLIX Panel degustacyjny Nasze-wina.pl z Robertem Mielżyńskim



Pamiętam, kiedy pierwszy raz przekroczyłem progi wine-baru na Burakowskiej w Warszawie. Było to parę lat temu podczas wydarzenia Bud Break. Nie trzeba było mnie namawiać, gdyż już wtedy połknąłem winnego bakcyla. Tego dnia poznałem również właściciela tego miejsca, Roberta Mielżyńskiego, który ujął mnie szczerością i otwartością. Kiedy prawie dwa lata temu zacząłem pracę dla portalu Nasze-wina, zorientowałem się, iż Burakowska jest zaledwie kilkaset metrów od siedziby redakcji. Naturalną koleją rzeczy było często zaglądanie do Starej Fabryki Koronek, gdzie mieści się skład win, sklep oraz restauracja „Mielżyński”.

 

Po sukcesie panelu degustacyjnego z Tomaszem Koleckim-Majewiczem, który wspólnie z nami oceniał wina z Winezji, postanowiliśmy kontynuować temat zapraszania ważnych osób związanych z winem na nasze spotkania. Zaproszenie Roberta Mielżyńskiego było oczywiste. Importer, edukator wina, enolog i podróżnik, a przy tym człowiek niebywale skromny. Gorąco zachęcam Was do przeczytania mojego wywiadu z Robertem Mielżyńskm w otoczeniu – naturalnie – butelek z winem, ale również sherry i koniaków. Znajdziecie w nim odpowiedzi na wiele nurtujących pytań, między innymi skąd wziął się pomysł na projekt Mielżyński, jakie wino Pan Robert zabrałby na bezludną wyspę czy też sprytnie zaprezentuje swoje podejście do polskich win.

 

Degustowali: Ewa Hutny, Magdalena Poklewska, Hanna Staniszewska, Zofia Pasula, Bartłomiej Górny, Michał Misior, Paweł Tyszer, Tomasz Zieliński oraz gospodarze Panelu Bożena Skibicka oraz Krzysztof Chełpiński. Zaproszony Robert Mielżyński również przyłączył się do degustacji.

 

Degustowane wina:


deutz2 magnify Champagne Deutz Brut Classic

W kieliszku blado złotawa barwa. Aromaty oferują mnogość doznań, między innymi nieco drożdżowe nuty, białego bzu, pieczonych jabłek, brzoskwini, majaczących w tle drożdży. Usta przynoszą potwierdzenie kwiatowych akcentów, wyczuwalna jest dobrze zarysowana kwasowość. Jest nieco mleczne i pikantne, jednak nie sposób odmówić mu długiego finiszu.

 

                                Ogólna ocena: 8


chartron magnify Hautes-Cotes-de-Beaune Jean Chartron 2011

Średnio nasycona, błyszcząca barwa, nuty apteczne, mokrej wełny, beczki po kiszonej kapuście. Usta z charakterystycznymi dla burgundów maślanymi akcentami. Ponadto dość intensywnie mineralne, soczyste, nieco kredowe, niuanse gorzkich jabłek. Nieco orzechowe na finiszu.

 

                               Ogólna ocena: 8


mazzei-chianti magnify Chianti Classico Fonterutoli Mazzei 2011

Subtelne aromaty przejrzałych wiśni, palonego drewna, asfaltu, kalafonii. Usta przynoszą dość dwuznaczne skojarzenia – początkowo mamy intensywną kwasowość, która po chwili wygładza się. W ustach jest ładny owoc, który uzupełniają łodygowo-pikantne nuty, a przy dłuższym napowietrzaniu dołączają do nich pieprzowe akcenty. Dobrze zarysowana beczka.

 

Ogólna ocena: 8



russiz magnify Cabernet Franc Russiz Superiore Collio Marco Felluga 2010

Wino, które zdecydowanie podzieliło panelistów. W aromatach nęciły akcenty czarnej porzeczki, apteczne, tytoniu, papryki i mokrych liście. Usta przyniosły coś zupełnie innego. Dominowane przez alkohol potrzebuje sporo czasu w kieliszku. Jeśli jesteśmy cierpliwi, wino odwdzięczy się nam niuansami gorzkiej czekolady, wyraźnej kwasowości oraz taniny.


Ogólna ocena: 7



roda-1 magnify Roda I Bodegas Roda 2008

Ciemnowiśniowe w kieliszku. Intensywne dymne akcenty uzupełnione są o aromaty konfiturowe. Bardzo dobrze zrównoważone, świeże i soczyste zarazem. Usta przynoszą mocno pieprzowe wrażenia podkręcone czekoladą z wiśniami. Długie i hedonistyczne wino.

 

Ogólna ocena: 9



Winem Panelu zostało Roda I Bodegas Roda 2008.


Robert Mielżyński miał dla panelistów niespodziankę. Po ocenie ostatniego wina wręczył szampana Deutz Brut Classic Ewie Hutny. Zaznaczył przy tym, iż jest to jego wyraz uznania dla sposobu degustowania i ciekawości wina nagrodzonej.


Protokołował: 
  Michał "WineMike" Misior


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.