Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIV, 17 stycznia 2013 r.

 


Dobieramy wina do potraw…


Coraz częściej podajemy do obiadu lub kolacji wino. Zapraszamy gości, serwujemy dla nich łososia, befsztyk, schab zawijany w sosie grzybowym, kaczkę lub… Zależy nam bardzo, żeby podane do potrawy wino dobrze się z nią komponowało lub może przeciwnie - stanowiło dobrze dobrany kontrast.
Przed świętami rozpoczęliśmy cykl paneli poświęconych doborowi win do potraw. Pierwsze dwa panele (Panel XXXIII odsłona pierwsza i druga) podsunęły kilka pomysłow w doborze win na stół wigilijny (link). Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem zarówno Importerów, jak i - co nas bardzo ucieszyło - Klubowiczów.


Postanowiliśmy ten pomysł rozwijać. Tym bardziej, że od samego początku mamy na Portalu zakładkę „Dobór win”, której współtwórcą jest Tadeusz Kuncy.

Dobór win do potraw realizowany jest tam w trzech wariantach. Pierwszy oparty został na przygotowanej właśnie przez Tadeusza Kuncy liście łączącej szczepy win z potrawami. Jest to jedynie nadanie kierunku poszukiwań, a nie precyzyjna porada. Drugi wariant wykorzystuje umieszczane na etykietach win sugestie Importerów. Zaproponowane tam potrawy znalazły się na naszej liście. Trzeci wariant to sugestie Klubowiczów. Wyniki Paneli poświęconych doborowi win do potraw wpisują się w trzeci wariant i - mamy nadzieję - będą stanowiły doskonałą pomoc w doborze win do konkretnych potraw, którym poświęcone zostaną kolejne Panele Klubu Nasze-wina.pl.


XXXIV Panel Klubu Nasze-Wina został poświęcony winom pasującym do pizzy, która zadomowiła się już dobrze w naszych jadłospisach. Czasami pieczemy ją sami, częściej jednak zamawiamy lub robimy wypad do pobliskiej pizzerii. Najczęściej temu włoskiemu przysmakowi towarzyszy piwo, rzadziej coś mocniejszego. Postanowiliśmy zmienić takie podejście… W ubiegłym tygodniu, przygotowując się do Panelu z pizzą, opublikowaliśmy artykuł o jej historii.


XXXIV Panel zorganizowaliśmy oczywiście w pizzerii. Wybraliśmy znany nam lokal Prima Pizza położony na warszawskim Muranowie. Wybór miejsca był stosunkowo prosty – wcześniej zamawiane pizze z Prima Pizza zaskoczyły nas bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny. A te serwowane podczas Panelu okazały się być jeszcze lepsze.
Zaproponowaliśmy importerom, aby dobrali wina do 3 rodzajów pizzy: hawajskiej, quattro formaggi i margarity.


Na naszą propozycję pozytywnie odpowiedzieli: Adex Wina, Biedronka, Enoteka Polska, Estancia del Vino, Mielżyński, Vina Montenegro oraz Vini e Affini.


Pizza Hawajska:
1. Prosecco Treviso Extra Dry il Colle (Enoteka Polska)
2. Bardolino Chiaretto 2011  (Adex Wina)
3. Valpolicella Classico Ca' La Bionda 2011 (Vini a Affini)
4. Cabernet Sauvignon Suipacha Otero Ramos 2011 (Estancia del Vino)
5. Malbec Lagarde 2011  (Mielżyński)


Pizza Quattro formaggi:
1. Pinot Grigio Unoaked Di Lenardo 2011 (Enoteka Polska)
2. Vranac Pro Corde Plantaze 2009  (Vina Montenegro)
3. Nero D'Avola Mandrarossa 2011 (Mielżyński)
4. Valpolicella Superiore Ripasso "Cicilio" Degani 2009 (Adex Wina)

Pizza Margarita:
1. Valpolicella Classico Degani 2011 (Adex Wina)
2. Chianti Sensi 2011 (Biedronka)
3. Liberta Colazzi 2010 (Mielżyński)
4. Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009  (Vini e Affini)
5. Chianti Classico Isole e Olena 2010  (Enoteka Polska)


Jak ocenialiśmy wina?
Ocenialiśmy je analogicznie jak na Panelu Świątecznym. Każda butelka została „ubrana” w specjalną „skarpetkę degustacyjną”, co uniemożliwiło  rozpoznanie wina przed oceną. Wina zostały pogrupowane na te do hawajskiej, do quatro formagi i do margarity, a następnie  kolejno, w tych grupach oceniane. W pierwszej kolejności ocenialiśmy same wina zaproponowane do danej pizzy, a następnie te same wina już z pizzą. Oczywiście wszystko to robiliśmy nie znając wina, a tylko związany z nim numerek. W ostatnim kroku,  spośród zaproponowanych do tej pizzy win wybieraliśmy to, które najlepiej, naszym zdaniem, do niej pasowało. Trzeba podkreślić, że wszystkie zaproponowane przez Importerów wina doskonale komponują się z poszczególnymi pizzami. Te wybrane przez nas Panelistów, komponują się po prostu, naszym zdaniem, najlepiej.


Degustowali: Agata Gebhardt, Ewa Hutny, Hanna Staniszewska, Mariusz Boguszewski,  Jacek Mędrala, Michał Misior, Paweł Tyszer, Tomasz Zieliński oraz gospodarze Panelu: Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński.

Hawajska


Do pizzy hawajskiej najlepsze okazało się wino  Cabernet Sauvignon Suipacha Otero Ramos 2011 zaproponowane przez Estancia del Vino w cenie 37 zł za butelkę.  Drugie miejsce przypadło Malbecowi Lagarde od Mielżyńskiego, które to wino okazało się zresztą najlepszą pozycją w tej grupie oraz winem Panelu o najlepszym stosunku jakości do ceny – 39 zł za butelkę.


Quattro formaggi

 

Do pizzy Quattro fromagi najlepszym winem okazało się Nero D’Avola Mandrarossa 2011 od Mielżyńskiego  za 39 zł , a drugie w kolejności to Valpolicella Superiore Ripasso “Cicilio” Degani 2009 z Adex Wina za 52 zł..


Margarita


Do Margarity najlepszym okazało się wino Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009 z  Vini e Affini w cenie 72 zł za butelkę. Drugie miejsce zajęło Chianti Sensi 2011 zł za jedyne 13.99 zł za butelkę, co uczyniło to wino prawdziwym przebojem win do pizzy. Mamy więc wino dla tych co po prostu lubią pizzę i chcą do niej wypić kieliszek dobrego, niedrogiego trunku jak i tych, co zaproszeni na pizzę chcieliby, jako koneserzy, dodać do niej kieliszek wina szczególnego.


treviso magnify

Prosecco Treviso Extra Dry il Colle - 32.25 zł  Enoteka Polska
Barwa jasno słomkowa, prawie przezroczyste.  Pachnie i smakuje jabłkami z lekką goryczką.  Dobra kwasowość. Sympatyczne.


Ogólna ocena : 6

bardo magnify Bardolino Chiaretto 2011 - 32 zł - Adex Wina
Bardzo piękny kolor  ciemno malinowa, przy tym błyszczące, żywe.  Bukiet malinowo truskawkowy, subtelny.  W smaku mineralne.  Wyraźna kwasowość, wyczuwalna goryczka.


Ogólna ocena : 5

 

 

 

 

 

 

bionde magnify Valpolicella Classico Ca' La Bionda 2011 - 53 zł - Vini a Affini
Wino o barwie ciemno wiśniowej, błyszczące o aromacie konfitury wiśniowej. W smaku również wiśnie z konfitury, ale również same wiśnie.  Zbyt duża kwasowość.



Ogólna ocena : 5


estanciacab magnify Cabernet Sauvignon Suipacha Otero Ramos 2011 - 37 zł - Estancia del Vino
Bardzo ciemne, rubinowe, mroczne nieco w wyglądzie, ale błyszczące.  Pięknie  prezentuje się w kieliszku. Dzikie aromaty, skóra, ziemia, wyczuwalne wiśnie.  W smaku lekkie wiśniowe, wyczuwalne taniny.


Ogólna ocena : 7


lagarde magnify

Malbec Lagarde 2011 - 39 zł – Mielżyński
Wino o kolorze ciemnej wiśni, mroczne, pięknie prezentuje się  w kieliszku. Bukiet elegancki, konfitura wiśniowa. W smaku wiśnia, papryka, czekolada , pieprz. 


Ogólna ocena: 8



lenard magnify

Pinot Grigio Unoaked Di Lenardo 2011 - 39 zł - Enoteka Polska
Wino o barwie słomkowej, przejrzyste, błyszczące. Aromat  sympatyczny – owocowy, jabłko, gruszka. W smaku kwaśne jabłko.


Ogólna ocena: 6.


procordevranac magnify

Vranac Pro Corde Plantaze 2009 - 51 zł - Vina Montenegro
Wino o ciemnym rubinowym kolorze. W zapachu słodycz, landrynki.  W smaku kwaśne wiśnie, czarna porzeczka i pieprz.


Ogólna ocena: 6.


mandra magnify

 

Nero D'Avola Mandrarossa 2011 - 39 zł – Mielżyński
Ciemno rubinowe, błyszczące. Aromaty wiśniowe, ale z elementami ziemi, mokrej skóry.  W smaku  papryka, śliwka, wiśnia.


Ogólna ocena: 7.



ripas magnify Valpolicella Superiore Ripasso "Cicilio" Degani 2009 - 52 zł - Adex Wina
Wino o barwie rubinowej,  bukiecie wiśniowej konfitury i smaku  konfitury wiśniowej pomieszanej z powidłami śliwkowymi.


Ogólna ocena: 7.




degaclass magnify

Valpolicella Classico Degani 2011 - 28.50 zł - Adex Wina
Subtelne, delikatne wino o raczej zamkniętym nosie, usta dają się odnaleźć w porzeczkowo-śliwkowym aromacie.



Ogólna ocena: 6.


sensi magnify Chianti Sensi 2011 - 13.99 zł – Biedronka

Lekko gryzący garbnik, wiśniowo-pierzowe niuanse idą w parze z niezłym zbalansowaniem.


Ogólna ocena: 7.



liberta magnify

Liberta Colazzi 2010 - 49.50 – Mielżyński

Zamszowe, wiśniowo-czekoladowe aromaty, bardzo dobra faktura, długie i soczyste.


Ogólna ocena: 7.



ora magnify
Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009 - 72 zł - Vini e Affini

Nieoczywiste, wielowymiarowe wino, pogodziło wszystkich Panelistów uwodząc niuansami papryki, czekolady, dojrzałych wiśni i czereśni, bardzo dobra faktura, długie i soczyste.


Ogólna ocena: 8.

 

isolechianti magnify
Chianti Classico Isole e Olena 2010 – 82.50 zł - Enoteka Polska


Nos zamknięty, jednak usta to rekompensują, fundując nam biały pieprz oraz wrażenie słodyczy, sporej kwasowości towarzyszy dobrze wtopiona beczka.


Ogólna ocena: 7.



Winem Panelu zostało wino Ora Sangiovese di Romagna Superiore San Patrignano 2009 od Vini e Affini.


Winem Panelu o najlepszym stosunku jakości do ceny zostało wino Malbec Lagarde 2011 od Mielżyńskiego (39 zł)

 

Foto potraw: Avanti, P Gallery

Protokołowali: Bożena Skibicka i Michał "WineMike" Misior


Komentarze

Jestem mocno zaskoczony ... dlaczego czerwone wina ? Jak dla mnie pizza to białe lub różowe, gdybyście mieli jeszcze jakaś typową mięsną ... ale do tego zestawu, nie wiem jakie sery były w Quattro formaggi , ale nie wygląda mi na śmierdziuszki nazbyt ... ?

W quattro formaggi była na pewno gorgonzola i coś a'la camembert. Reszty nie pamiętam ;)
A wina - dobierali importerzy. Trzeba o tym pamiętać ;)

to dziwnie dobierali ... akurat to jedno Pinot grigio powinno być niezłe do każdej tylko nie do QF :)

Bardzo fajne było to pinot grigio ;)

Ja do mojej pizzy (mozarella, parmezan, salami, suszone pomidory,, papryka) ostatnio głównie włoskie. Najbardziej się sprawdza Primitivo - białego sobie do niej nie wyobrażam

Otwórz Rieslinga, albo Viognier zapomnisz o czerwonym

No nie wiem, mi jakoś z białych chyba też Pinot Grigio by pasowało, a do typowo pomidorzastych- proste Sangiovese

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.