Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - Jakie wino dobrać do baraniny

05.12.2012 23:56

Potrzebuję dobrać wino do pieczonej baraniny. Może jakieś podpowiedzi.

06.12.2012 00:33
Jak przyprawiona, jak wypieczona, jaki sos?

06.12.2012 00:56
coś a la baranina z rusztu (udziec z kością), czosnek, cebula i inne warzywa, wypieczona z wierzchu

06.12.2012 09:44
Nasz dobór win do potraw podpowiada Syrah. Ja bym się jeszcze pokusił o cabernet sauvignon.

06.12.2012 20:07
syrah, dojrzały cabernet w wydaniu prawobrzeżnego Bordeaux, dojrzały monastrell (mourvedre)

06.12.2012 23:26
Tak na wszelki wypadek, baranina nie jągnięcina ? Jak baranina też obstawiam Syrah, ale taki drapieżniejszy w stylu Europejskim ... a jakby Ci się udało dostać Carignan ... ehh
Do karkówki z jagnięciny ostatnio z przypadkowo świetnie pasował mi CdR -> http://www.nasze-wina.pl/nw/wine/11123/

07.12.2012 23:01
Nawet można na coś północnoafrykańskiego popolować :)

08.12.2012 13:41
Wątpię, żeby wino z północnej Afryki udźwignęło wyrazistość baraniny. Piłem wina z Maroka i Egiptu i odebrałem je jako raczej lekkie i niezobowiązujące. Poleciłbym raczej Caberneta ze Stellenbosch.

08.12.2012 21:37
Czemu? Cabernety tam robią, całkiem wypasione.

09.12.2012 00:13
@lec, zrobiłeś tę baraninę? ;)

09.12.2012 16:29
Baraninka będzie na święta ;)

10.12.2012 17:16
reuptake napisał:

Czemu? Cabernety tam robią, całkiem wypasione.


Można spróbować z Libanem, wina z Chateau Musar

10.12.2012 22:16
Musar zabija jak dla mnie współczynnik jakość cena ... http://www.nasze-wina.pl/nw/producer/1091/action/wina/?ca...

04.01.2013 17:46
Baranina wyszła znakomicie. Była pieczona karkówka i polędwiczka. Szczególnie polędwiczka się udała. Marynata dosyć ostra. Marynowała sie ok tygodnia a na ostatnie dni dodałem jeszcze czosnku. Pieczona w folii aluminiowej. Rozpływała się w ustach. Praktycznie nie było czuć, że to baranina. Popijana w sylwestra winem musującym Mountanha i wyszło to bardzo ciekawie ;)

04.01.2013 18:39
Giczka na razie zamrożona ale niedługo też zostanie poddana konsumpcji...

04.01.2013 22:41
... ale mam nadzieję, że jednak trochę było czuć baraninę ... bo po co robić baraninę, jak nie po to żeby ją czuć :P Ja osobiście uwielbiam tą "inność" ;)

04.01.2013 23:20
"inność" "innością" a "czucie" "czuciem", zapewne ci którzy lubią baraninę niekoniecznie muszą lubić jej zapach, pewnie wiesz o czym mówię. Czasami trzeba sporo zachodu, żeby ten zapach nie zdominował potrawy. Tym razem było jak trzeba. Mięsko było młode a baranek kastrowany ;)

04.01.2013 23:30
to niech jedzą wieprzowinę, a nie baraninę ;)

05.01.2013 13:58
lec napisał:

Mięsko było młode a baranek kastrowany ;)


Biedaczysko.....

08.01.2013 14:41
My też sylwestrowo zajdaliśmy się baraniną, podlewana oczywiscie cabernet sauvignon. Smakowało wybornie.

08.01.2013 18:42
obrazek
trochę off topic ale proszę zerknąć jakie pomocne (posylwestrowe) wykorzystanie Bag in Box

i link gdyby nie chciało działać.... http://i1.ryjbuk.pl/cd4ea951de016188768855f4972a39fb0ee00...

09.01.2013 00:22
Wczoraj piłem Pinot Noir od Jadot'a do baraniny serwowanej w restauracji Przystań we Wrocławiu. Baranina, a właściwie jagnięcina - niebo w gębie, a wino komponowało się doskonale. Jagniątko musiało być młode i dobrze przygotowane bo smak miało delikatny. Polecam restaurację i jagnięcinę. Wino podobno było już ostatnie (to znaczy ostatnia butelka), ale mają niezłego kelnera, może dobierze coś z aktualnej oferty.


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem