Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Który czerwony kawior jest najlepszy

20.12.2025 13:33

Planuję zrobić na sylwestra dużą ilość blinów i szukam dobrego, czerwonego kawioru, który nie będzie smakował samym tranem. Często te w słoikach ze sklepu są potwornie słone i mają dużo płynu, a ja szukam takich ładnych, dużych kuleczek. Zależy mi na tym, żeby to ładnie wyglądało na talerzu i smakowało gościom. Jaki gatunek łososia daje najlepszą ikrę? Gdzie kupujecie, żeby było świeże i smaczne?

20.12.2025 13:41
W kwestii czerwonego kawioru to jest spora różnica między gatunkami ryb, z których on pochodzi. Jeśli chcesz duże, efektowne ziarna, które "strzelają" w buzi, to celuj w kawior z Kety (łosoś pacyficzny) albo Gorbuszy. Czerwony kawior z pstrąga jest zazwyczaj drobniejszy i trochę bardziej delikatny, też pyszny, ale mniej efektowny wizualnie na imprezę. Ja ostatnio zamawiałem słoik Kety z tego polskiego sklepu Premium Kawior i byłem w szoku, jaka to różnica w porównaniu do marketu. Ziarna są wielkie, jasnopomarańczowe i praktycznie nie ma tam tej lepkiej cieczy na dnie. W smaku jest delikatny, lekko solony, a nie przesolony, więc idealnie pasuje do blinów ze śmietaną. Jak postawisz taki słoik na stole, to goście od razu zauważą różnicę, bo to wygląda i smakuje sto razy lepiej.

20.12.2025 13:50
Właśnie o ten efekt "strzelania" w buzi mi chodziło, a nie o jakąś papkę. Przekonałeś mnie do tej Kety, skoro ma duże ziarna. Będzie idealnie pasować do moich przystawek.