Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Jak reagować na nieprawdziwą opinię klienta?

15.09.2026 18:43

Cześć. Prowadzę niewielką firmę i ostatnio pojawiła się na naszym profilu Google opinia, która moim zdaniem zawiera kilka nieprawdziwych informacji. Najdziwniejsze jest to, że część opisu w ogóle nie pasuje do naszych usług i nie jestem nawet pewien, czy osoba, która ją wystawiła, faktycznie była naszym klientem. Na razie nie chciałem odpowiadać pod wpływem emocji, bo wiadomo, internet rządzi się swoimi prawami i łatwo napisać o jedno zdanie za dużo. Znalazłem https://lexpraktyk.pl/ i zacząłem czytać o ochronie reputacji firmy oraz usuwaniu fałszywych opinii. Wcześniej myślałem, że wystarczy zgłosić opinię do Google i sprawa załatwiona, ale chyba nie zawsze wygląda to tak prosto. Czy ktoś miał sytuację, w której opinia była po prostu niezgodna z rzeczywistością? Lepiej najpierw odpowiedzieć publicznie, zgłosić ją do platformy, czy od razu zabezpieczyć dowody i skonsultować sprawę prawnie? Nie chcę robić z tego wielkiej afery, ale z drugiej strony taka opinia może zostać na profilu przez długi czas.