Przepis:
2 steki, 4 plastry szynki parmeńskiej, szpinak w liściach, bagietka, camembert.
Polędwicę owijamy szynką parmeńską (warto pomóc sobie nitką) i wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię grillową - dosłownie na chwilkę w celu zrobienia kratki. Następnie wrzucamy steki do piekarnika na 190 stopni (około 5-7 minut - w zależności od grubości polędwicy). Powinna wyjść średnio-krwista ;)
sos: szpinak w liściach, czosnek, masło, śmietana.
W rondelku przesmażamy na maśle czosnek (5 ząbków :] a co!) i jak się zarumieni to dolewamy połowę śmietany łaciate (do zup i sosów). Następnie wrzucamy jakieś 3-4 garści szpinaku i redukujemy śmietanę. Pod koniec sos można zmiksować blenderem.
Jak zrobić grzanki chyba nie muszę pisać :)
Wino? Najlepiej jakaś dobra rioja np.
Coto de imaz.