03.04.2012 19:29
Ciasto robie wg przepisu podanego przy quiche z soczewicą, podawalem przy ktorejś tarcie, a do sosu daje saszetke waniliowego i uzupełniam cukrem pudrem do 50 g, i w mleku gotuję 2-3 kawałki kory cynamonu, ..gdybym mial wanilie tez lepiej wrzucic do mleka ...
Oficjalny:
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
350-400 g śliwek
cukier puder do posypania
Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
Wino ... Tokaj lub jakieś TBA lub Eiswein.