Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj
     
 

Kulinaria i wino - The special one - spaghetti carbonara ;)

15.05.2012 10:23

No dobrze... napiszę ;)

Porcja na 2 osoby:
3 żółtka, śmietana 18% łaciate, 10 cienkich plasterków boczku, cebula, pieprz, sól.

15.05.2012 10:32
Na dużym ogniu przesmażamy posiekaną cebulę i boczek (można dodać odrobinę oliwy, choć odradzam - boczek powinien wystarczyć).
Pod koniec warto podlać białym winem i podpalić

15.05.2012 10:35
Czary?

15.05.2012 10:37
Gotowy makaron wrzucamy na skwierczącą patelnię, dwa trzy podrzuty i wlewamy sos (3 żółtka wymieszane ze śmietaną i parmezanem). Wszystko mieszamy (15 sekund?), aż sos będzie kremowy i na talerz ;)

15.05.2012 10:38
I gotowe.

Parmezan zawsze się przyda ;)

15.05.2012 12:47
i zgłodniałem ... podpalić wino :) dobre ;))) , a tak przy okazji z mojej działki, nie polecam Muszynianki , jest mocno zmineralizowana i wzmaga kamień nazębny jak ktos jest podatny na tego typu przypadłość :P

15.05.2012 14:46
Nie podpalałeś nigdy wina?hhehe.

A co do muszynianki to nie zaglądaj mi go kuchni!
ps. a wiecie co stoi za śmietaną, makaronem - obok herbaty w szklance?Dwie butelki...?

15.05.2012 20:56
Stawiam na Sangrię albo olej z pestek winogron. Carbonara rewelacja, klasyka gatunku:) Ja używam śmietany świeżej, jakoś uhata do mnie nie przemawia.

W piątek szykuję się na halibuta zapiekanego z fetą, żeby było cosmopolitycznie z dodatkiem kurkumy - jakieś propozycje winne? Zdjęcie zamieszczę jak mi wyjdzie:) a jak wrzucić zdjęcie profilowe?

15.05.2012 21:30
podpalałem, ale pod koniec pudełka z zapałek mi się znudziło :P ...mam do tego śliwowicę ..tzw siwy dym
Ja stawiam też stawiam na Sangrie :)

Rioja a skąd masz świeżą śmietanę ?

Zabiłaś mnie ta feta do halibuta ... nie mam pomysłu :(,ale w takich sytuacjach zawsze jest jedno wino, ktore pasuje czyli Riesling :)

15.05.2012 22:01
Doję krowę potem ubijam i do tego śpiewam:)
Kupuję tak poważnie, taka ona świeża jak świeże mleko w butelce, ale smaczniejsza uważam niż uht - zott 30% czasem udawało mi się kupić w woreczku, ale dawno nie widziałam. Kupię Riesling, zdam relację

15.05.2012 22:32
Hehe :) a już miałem nadzieję, że jakaś sieć wprowadziła :P

15.05.2012 23:08
Sangria Don Simon! Klasyk! :)

16.05.2012 00:30
o 23 wpadłem do Tesco ...nie mając weny na nic ... po 40 minut ...padło na anchois , sos pomidorowy i makaron ... do tego reszta Le Gravillas Plan de Dieu

16.07.2012 15:25
W jednej z moich ulubionych knajpek w Warszawie widziałem w menu sp. carbonara z kurkami i zielonym pieprzem...Co wy na to? ;]

17.07.2012 14:28
Pomysl o.k., tylko nazywac ten twór Carbonara ...ew. "prawie, że".

13.08.2012 15:34
Tak czasami się zastanawiam - po co Ci kucharze dają natkę do carbonary?!? :) Jak dla mnie pasuje to jak świni siodło ;)

14.08.2012 14:06
... bo zielona ;)

14.08.2012 14:36
Dobrze, że papryką nie sypią ;)

16.08.2012 17:28
Pyszne spaghetti carbonara jedłem przed laty bodajże w Panoramie (przyziemie) w W-wie. Kilkakrotnie wracałem... Natki i papryki nie było... :)

16.08.2012 21:47
Panorama - zapomniane, pierwsze centrum handlowe w Warszawie :)
Teraz chyba tylko warto je odwiedzić dla Royal Collection, którego asortyment i obsługa różni się na "+" od innych sklepów tej sieci dostępnych w większych galeriach handlowych. Oczywiście salon jaguara też jest fajny
Ciekawe czy jeszcze jest tam wspomniana restauracja - sprawdzę przy najbliższej okazji :)

24.09.2012 10:06
obrazek
Mam korektę do przepisu, przyznaje, jakoś nie byłem 'mega' fanem tego dania, wiec nie zgłębiałem. Tu macie przepis na oryginalną Carbonarę http://eperfetto.blogspot.com/2012/09/skadniki-i-procedur... , okazuję się np., że śmietana zakazana ... a tu link na FB i zdjęcie ( jak i przygotowanie ) autorstwa Paweł Paszek-Pietruch z PERFETTO.

24.09.2012 11:33
No cóż, z panem z perfetto pod kątem kuchni włoskiej raczej nie wypada dyskutować ;)
Ale... bo zawsze jest jakieś ale jak już do oryginałów, oryginałów, oryginałów, oryginałów i jeszcze raz oryginałów zmierzamy to może zamienić należy popularny w Polsce boczek na coś czego używają rodowici Włosi czyli np. pancettę? ;)

U mnie oprócz śmietany pojawia się również cebula, która nie zawsze w carbo występuje


Nie możesz dodawać nowych wątków
Nie możesz dodawać nowych postów
Nie jesteś moderatorem