Na dużym ogniu przesmażamy posiekaną cebulę i boczek (można dodać odrobinę oliwy, choć odradzam - boczek powinien wystarczyć).
Pod koniec warto podlać białym winem i podpalić
Gotowy makaron wrzucamy na skwierczącą patelnię, dwa trzy podrzuty i wlewamy sos (3 żółtka wymieszane ze śmietaną i parmezanem). Wszystko mieszamy (15 sekund?), aż sos będzie kremowy i na talerz ;)
i zgłodniałem ... podpalić wino :) dobre ;))) , a tak przy okazji z mojej działki, nie polecam Muszynianki , jest mocno zmineralizowana i wzmaga kamień nazębny jak ktos jest podatny na tego typu przypadłość :P
Stawiam na Sangrię albo olej z pestek winogron. Carbonara rewelacja, klasyka gatunku:) Ja używam śmietany świeżej, jakoś uhata do mnie nie przemawia.
W piątek szykuję się na halibuta zapiekanego z fetą, żeby było cosmopolitycznie z dodatkiem kurkumy - jakieś propozycje winne? Zdjęcie zamieszczę jak mi wyjdzie:) a jak wrzucić zdjęcie profilowe?
Doję krowę potem ubijam i do tego śpiewam:)
Kupuję tak poważnie, taka ona świeża jak świeże mleko w butelce, ale smaczniejsza uważam niż uht - zott 30% czasem udawało mi się kupić w woreczku, ale dawno nie widziałam. Kupię Riesling, zdam relację
o 23 wpadłem do Tesco ...nie mając weny na nic ... po 40 minut ...padło na anchois , sos pomidorowy i makaron ... do tego reszta Le Gravillas Plan de Dieu
Panorama - zapomniane, pierwsze centrum handlowe w Warszawie :)
Teraz chyba tylko warto je odwiedzić dla Royal Collection, którego asortyment i obsługa różni się na "+" od innych sklepów tej sieci dostępnych w większych galeriach handlowych. Oczywiście salon jaguara też jest fajny
Ciekawe czy jeszcze jest tam wspomniana restauracja - sprawdzę przy najbliższej okazji :)
Mam korektę do przepisu, przyznaje, jakoś nie byłem 'mega' fanem tego dania, wiec nie zgłębiałem. Tu macie przepis na oryginalną Carbonarę http://eperfetto.blogspot.com/2012/09/skadniki-i-procedur... , okazuję się np., że śmietana zakazana ... a tu link na FB i zdjęcie ( jak i przygotowanie ) autorstwa Paweł Paszek-Pietruch z PERFETTO.
No cóż, z panem z perfetto pod kątem kuchni włoskiej raczej nie wypada dyskutować ;)
Ale... bo zawsze jest jakieś ale jak już do oryginałów, oryginałów, oryginałów, oryginałów i jeszcze raz oryginałów zmierzamy to może zamienić należy popularny w Polsce boczek na coś czego używają rodowici Włosi czyli np. pancettę? ;)
U mnie oprócz śmietany pojawia się również cebula, która nie zawsze w carbo występuje
Nie możesz dodawać nowych wątków Nie możesz dodawać nowych postów Nie jesteś moderatorem