17.05.2012 20:01
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek do tego 3 ząbki czosnku wycisnąć. Umyty (i odpiaszczony) czosnek wrzucamy na patelnię na 2,3 minuty. Potem dodajemy pokrojony ser pleśniowy (ja combonzole) i jak się roztopi ile chcemy śmietany (ja 30% zott). W tym samym czasie gotujemy makaron fettuccine (ja Agnesi) i prażymy orzeszki piniowe. Makaronu nie hartujemy (zgodnie z naukami szanownego kolegi d) zaraz wrzucamy do sosu razem z orzeszkami i pokrojonymi w połówki pomidorkami koktajlowymi – już nie podgrzewamy. Teraz na talerz posypując świeżo startym parmezanem, kolorowym pieprzem (mielonym) i ozdabiamy liśćmi świeżego szpinaku i bazylii. Do tego Mezzek Chardonnay 2010 – świeże, rześkie, aromatyczne lekkie wino w sam raz do tego dania