Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel Degustacyjny numer 6

Panel szósty odbył  się 2 listopada 2022 roku w winiarni Mielżyński na terenie Fabryki Koronek, ul. Burakowska 5/7. Dziękujemy Panu Robertowi Mielżyńskiemu za gościnę.

Degustowali: Bożena Skibicka, Zofia i Jerzy Pasula , Agata Gebhardt, Jacek Mędrala, Piotr Sobolewski, Magdalena Poklewska-Koziełł i debiutująca w tej roli Danuta Czajka.

Ocenialiśmy:

1.       Chardonnay Bread & Butter Wines, 2020

szczep: Chardonnay, kraj pochodzenia: USA, region: Kalifornia, białe, wytrawne, zawartość alkoholu: 13,5%

 

Wino zachwyca złotym kolorem. Jest gęste, niemal oleiste. Pięknie pachnie miodem, wanilią, orzechami, lipą i białymi kwiatami. Na języku bardzo gładkie, maślane. Alkohol prawie niewyczuwalny. Za to z wyraźnym smakiem beczki i przyjemną goryczką grapefruita. Panowie zarzekali się, że to nie jest wino dla nich, że to na wieczór przyjaciółek, raczej. Myślę, że bardzo dobrze się sprawdzi jako aperitif lub podawane z owocami morza. Naprawdę dobre wino.

 

Średnia ocen: 14

Cena ok. 90 zł

 

2.       Le Souverain, 2015

Szczep: Arinarnoa i Marselan, kraj pochodzenia: Liban, region: Dolina Bekaa, czerwone, wytrawne, zawartość alkoholu: 14%

 

Wino miało być miłym prezentem dla panelistów z podróży do Libanu. Nie było. W zasadzie coś dobrego można powiedzieć tylko o butelce. Że ładna. W kieliszku prezentowało się nawet przyjemnie. Bardzo ciemny, czerwony kolor pozostawiał jednak bardzo nieprzyjemne ślady na zębach i języku. Zapach ledwie wyczuwalny, ale może to i lepiej, bo pachniało chemią i trochę stęchlizną. W smak też nic dobrego. Cierpkie, krótkie, silnie ściągające. Jeden z panelistów posunął się nawet do porównania swoich doznać przy degustowaniu do wrażeń z lizania tektury. Swoją drogą  - kto liże tekturę! Jednym słowem Le Souverain nikogo nie zachwycił.

 

Średnia ocen: 10

Cena ok. 60 zł (niedostępne w Polsce)

 

3.       Monastrell Familja Castano 2016

Szczep: Monastrell, Kraj pochodzenia: Hiszpania, region: Mursja, czerwone, wytrawne, zawartość alkohol: 14,5 %

 

Na pierwszy rzut oka wino nie zachwyca. Ma buraczkowy, matowy kolor. Zdecydowanie lepiej w prezentuje się w nosie. Choć dominuje zapach alkoholu po chwili pięknie rozwiją się aromaty czerwonych owoców, kawy, tytoniu i liści. Dla jednego z panelistów zapach był duszący, ale bez kurzu. Dla innego pachniało ziemią nasączoną alkoholem. W smaku zbalansowane z przyjemną goryczką na końcu. Bardzo przyjemne do wypicia tak sobie.

 

Średnia ocen: 15

Cena: ok. 50 zł

 

4.       Salomon BAAN Shiraz, 2017

Szczep: Shiraz, Kraj pochodzenia: Australia, region: South Australia, czerwone, wytrawne, zawartość alkohol: 14,5 %

 

Wino ładnie wygląda w kieliszku. Ma piękny czerwony kolor z cieszącym oko połyskiem. Zapach wydawał się nawet zbyt agresywny. Uderzały aromaty czerwonych owoców, ale również skóry, stajni, konia. A wszystko złagodzone wonią białych kwiatów, chyba gożdzików ogrodowych. A może przypraw bożonarodzeniowych? W każdym razie jeden z panelistów powiedział: „podoba mi się ale nie wiem co”.  W smaku dominowały konfitury wiśniowe i czereśniowe, kwaskowata renkloda i lekko słona czekolada. Duża radość.

 

Średnia ocen: 15

Cena: ok. 70 zł

 

*20 to maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać wino

Komentarze

No właśnie, 3 degustowane wina były zakupione w winiarni Mielżyński, a to czwarte, libańskie zostało przywiezione przez Magdę i Piotrka z ich wyprawy do Libanu. Niezależnie od jakości wina, dziękujemy Magdo i Piotrze za pamiętanie o nas panelistach.

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.