Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Kontrowersje wokół win 9/11

2011/08/30


Wina "9/11 Memorial Commemorative wines", produkowane przez firmę Lieb Family Cellars z Long Island, powstały dla upamiętnienia nadchodzącej 10 rocznicy ataków 11 września 2001. Sprzedawane są za symboliczną cenę $19,11. Krytycy uważają przedsięwzięcie za niesmaczną próbę wzbogacenia się kosztem tragedii.

Na Twitterze pojawił się gniewny i mocno niewybredny komentarz Anthony Bourdaina po tym jak nowojorska strona straży pożarnej i pogotowia ratunkowego @FDNY EMS Website (the Fire Department and Emergency Medical Services of New York) poinformowała go, że wina znajdują się w karcie francuskiej restauracji Les Halles w Nowym Jorku, w której kiedyś był szefem kuchni i która nadal stanowi jego "bazę".

Bourdain nazwał wina "groteskowymi" i "przyprawiającymi o mdłości", a ich sprzedaż "wyzyskiem", i szybko postarał się o wycofanie ich z karty win.

Tymczasem w wywiadzie dla Los Angeles Times Lieb Family Cellars ogłosiło, że 6 do 10 procent dochodu ze sprzedaży win zostanie przekazane na rzecz National September 11 Memorial Museum.

Wina 9/11 to: 9/11 Anniversary Commemorative Chardonnay i 9/11 Anniversary Commemorative Merlot, oba za $19,11.

Firma produkuje również Lieb Cellars 2008 September Mission Merlot sprzedając je za bardzo symboliczne $9,11. 10% ze sprzedaży tego wina przekazywane jest organizacji non-profit The September's Mission Foundation.


Wina upamiętniające ważne wydarzenia figurują na stronie Lieb Cellars w zakładce „Great Wines for Good Causes” (Wielkie Wina dla Wielkich Spraw).

Inne wina tego typu to między innymi Fledgling Wine (Wino Żółtodzioba/Początkującego), którego sprzedaż wspiera współpracę między Twitterem, Crushpad i Room to Read mającą pomóc w rozwoju systemu edukacji i walce z analfabetyzmem w Azji i Afryce, a także Humanitas, które powstało by wspierać organizacje takie jak Feeding America i Habitat for Humanity.


9_11_wines magnify Wina 9/11


Źródła:

www.liebcellars.com
uk.lifestyle.yahoo.com


Komentarze

żenada ...

Nic dodać, nic ująć...

To tak jakby ktoś u nas zrobił piwo "Smoleńskie"?

Nie spodziewałem się takiej reakcji akurat po Bourdainie (jestem świeżo po lekturze Kill Grill) -ale ma rację

Kill Grill - znana książka :]

nie znamco to ?

Anthony Bourdain opowiada o gastronomii od kuchni w dosyć ostry sposób :]

Poniżej częśc opisu z merlin.pl

Anthony Bourdain rzetelnie spełnia swoją obietnicę. Prowadzi nas przez swoje życie szlakiem doskonałych restauracji, podłych knajp, ohydnych spelunek i podejrzanych lokali. Jego przewodnikiem pozostaje namiętność - umiłowanie dobrego jedzenia, ale też euforia, jaka towarzyszy jego przygotowywaniu.
Dlaczego wpadł na pomysł zostania kucharzem? Jak zaczynał karierę, jak pokonywał zakręty życiowe, jak za jednym zamachem poznawał smak dorosłości, ciężkiej harówy i wyszukanych potraw?
Bourdain jest doskonałym obserwatorem. Wydobywa z ludzi to, co charakterystyczne, ujmujące, najciekawsze zarówno w dobrym, jak też złym znaczeniu. Zapewne zdziwiłby się, gdyby mu to powiedziano, ale dysponuje wyczuloną socjologiczną wrażliwością, która pozwala mu na wnikliwe analizy najrozmaitszych grup i środowisk. W połączeniu z warsztatem rasowego pisarza i ujmującym humorem daje to znakomite efekty.,

Anthony Bourdain opowiada o gastronomii od kuchni w dosyć ostry sposób :]

Poniżej cześć opisu z merlin.pl, który moim zdaniem dobrze opisuje książkę

Anthony Bourdain rzetelnie spełnia swoją obietnicę. Prowadzi nas przez swoje życie szlakiem doskonałych restauracji, podłych knajp, ohydnych spelunek i podejrzanych lokali. Jego przewodnikiem pozostaje namiętność - umiłowanie dobrego jedzenia, ale też euforia, jaka towarzyszy jego przygotowywaniu.
Dlaczego wpadł na pomysł zostania kucharzem? Jak zaczynał karierę, jak pokonywał zakręty życiowe, jak za jednym zamachem poznawał smak dorosłości, ciężkiej harówy i wyszukanych potraw?
Bourdain jest doskonałym obserwatorem. Wydobywa z ludzi to, co charakterystyczne, ujmujące, najciekawsze zarówno w dobrym, jak też złym znaczeniu. Zapewne zdziwiłby się, gdyby mu to powiedziano, ale dysponuje wyczuloną socjologiczną wrażliwością, która pozwala mu na wnikliwe analizy najrozmaitszych grup i środowisk. W połączeniu z warsztatem rasowego pisarza i ujmującym humorem daje to znakomite efekty.,

zmisiek1 zgodzisz się? :]

Tyszer- kuchnie Bourdaina mozna podsumować- sex-drugs-rock&roll!!!! :D

Jeśli prawdą jest to co pisze- w kuchni rzadko kiedy byli trzeźwi-nienaćpani a tworzyli arcydzieła :)

Ogólnie, warto przeczytać. nie jest to arcydzieło ale pokazuje kuchnię .... ekhm... od kuchni warto trzymać się pewnych zasad przy zamawianiu jedzenia.

to jade do księgarni :) może uda się kupić na urlop :)

Wysłałbym Ci tę książkę, ale z tego co pamiętam to ktoś z moich znajomych już ją chyba zasiedział :]

u mnie leży przeczytana, mogę użyczyć :) z zaznaczeniem, że przy zwrocie poproszę również o kopertę w której była wysłana (no co, filatelista jestem)

Wielkie dzięki ...ale jesteś z Krakowa ? W piątek wyjezdzam, więc obawiam się , że w innym wypadku niż KRK odbiję się od drzwi :) , ale jeszcze raz dzięki ! :)

warszawa niestety, teoretycznie priorytet w czwartek rano wysłany powinien dotrzeć w piątek :D

Teoretycznie :) , ale nie ryzykujmy, że ksiażkę przechwyca Panie na poczcie ;), poszukam jutro w okolicznych księgarniach :), bo coś czuję, że byłaby to lektura dla mnie :)

Jest juz Kill-Grill 2:) Myślę, że nie to ćpanie jest najważniejsze w jego felietonach;) Bardzo warto oglądać "bez rezerwacji" już jest 5ty sezon - oczywisćie jeśli ktoś oprócz wina interesuje sie kuchnią, ale nie tylko od strony technicznej ale także społecznej i kulturowej.

Własnie nabylem Kill Grill 2 :) 1-ka nie dostępna :) , jak przeczytam po urlopiechętnie wymienię :)

Kill Grill 2 mam już na oku. pewnie przeczytam jak skończę..... Tumbo - Centkiewiczów :D

A "Bez Rezerwacji"- skłoniło mnie do kupna Kill Grill

Dominikw- podmienić później mogę a gdybyś pożądał własnej papierowej wersji go to Allegro

Dominik, jak książka? :]

Genialna :) całej jeszcze nie przeczytałem, ale już kocham tego faceta :) jakkolwiek to nie zabrzmi :P

Kill Grill 2 ponoc do konca tygodnia ma byc przeczytany, wysyłam do Tyszer-a, o ile jeszcze nie kupil :), wiec Zmisiek dogadaj sie z nim, niech Ci podrzuci jak przeczyta :)

Kupiłem jakąs inna jego ksiażkę "Świat od kuchni" zna ktoś może ? Nie ma jak przeceny w Empiku :),a potem się okazuje , ze na necie to normalna cena :P, choć w KRK najtaniej :)

a chcesz "jedynkę"? dla mnie ważne żeby koperta wróciła -dziwne rzeczy naklejam :D

hehe :) to a nóż Ty będziesz mi odysłać to potem ja odeśle Ci ... koperte :P
Paweł ma mi wysłać KG, więc nie będę robił zamieszania, chyba, ze już przeczytał KG2 to wtedy zrobimy zamianę między nami :)

Czy ktoś ma jak zdobyć ksiązkę kucharską Bourdain-a ? Jakies kontakty za granicą :) ? Byle anglojęzyczne wydanie ...chyba, że ktoś słyszał jakieś pogłoski o wydaniu PL ?

http://www.foodondrunk.com/2010/03/vichyssoise-and-anthony-bourdain.html

Zabieram sie za Vichyssoise :)

p.s. jak ktoś lubi wariacje z Łososiem , polecam wczorajszy mój obiadek szczególnie z Sauvignion Blancprzepis na FB :)

Widzę, że ulubiłeś sobie Bourdain'a ;)

Oj tak ... to chyba po utracie talentu przez Mayle-a od 3 czy 4 ksiazki ... mój ideał pisarski :)

A jedynkę killgrilla już połknąłeś? :)

Łykam :) aż taki szybki nie jestem :P Licz się z rozstaniem na jakies 2 tygodnie ;), ale już znalazłem interesującą mnie zupę ...krem z porów i tym tropem dotarłem do jego ksiażki kucharskiej :) ... idę pograć w HOMM6 :) nara :P

Ciekawe są jego programy na kuchnia.tv , choć przyznaję, że obecne (kiedy występuje z widoczną siwizną) są jakby mniej energiczne. Ale czasami pokazują archiwalne.
Pamiętam odcinek z Brazylii, używa się tam dużo oleju chyba palmowego. W każdym razie mówił, że nieprzyzwyczajone żołądki reagują hm,mmmm..... dość energicznie na ten olej :D
Kilka dni później w jednym z marketów była... promocja oleju palmowegoaz chciałem podejść do hostessy i zapytać czy wie, jak działa na Europejczyków :)

A nie sprawdziłeś sam;) ? Niestety nie mam TV od kilku lat ...poszukam w necie czy coś da się oglądnąć :)

Nie, nie sprawdziłem. Ostatnio czasu u mnie tak mało, że nawet czasami zapominam sam zdegustować to co jest otwierane na weekend :(
Na razie ćwiczę non stop spaghetti z oliwkami by "Domowy Szef" z kuchnia.tv :) -prosto i smacznie.i w sumie-szybko. Pracujcie nad winami z Lidla, bo mam obok :D

Już połowa kill grilla 2 za mną. Jak na razie trzyma poziom, ale jedynka chyba miała więcej smaczków ;). Przynajmniej bardziej mnie zaskakiwała ;)

Już czy dopiero ;)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.