Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Książka z winem w tle...

Książka z winem w tle


Leniwe wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy kilka książek z winem w jakiejś roli.

Dzisiaj fascynujący świat sommelierów i fachowe porady pewnego Markiza. Trudny wybór...




KzW_Zawod_Sommelier magnify Zawód sommelier Zawód sommelier

Tomasz Prange-Barczyński

Wydawca: Magazyn Wino

Według najprostszej definicji sommelier to nikt inny, jak kelner odpowiedzialny w restauracji za serwis napojów, ze szczególnym uwzględnieniem wina. Tylko tyle i aż tyle. W restauracjach, w których wino odgrywa równorzędną serwowanym potrawom rolę, funkcja sommeliera to coś znacznie więcej. Właściwym współczesnym określeniem wobec sommeliera będzie raczej menedżer restauracji odpowiedzialny za wino i inne napoje oraz cygara, funkcja ta bowiem wykracza daleko poza ramy klasycznego terminu "kelner".







KzW_Wino_Porady_Markiza magnify Wino. Porady Markiza z Grinon Wino. Porady Markiza z Grinon

Carlos Falcó

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Wytrawny znawca przedmiotu, niezwykle ceniony winiarz, wprowadzi cię w fascynujący świat win. Ta wzbogacona wspaniałymi fotografiami i słowniczkiem książka zawiera wiele praktycznych informacji, począwszy od prawidłowego otwierania i podawania wina, przez reguły degustacji, do określania jego wieku i pochodzenia. Opowiada też o wielowiekowej sztuce produkcji win, uczy, jak je wybierać, przechowywać i konserwować.


Książka rekomendowana przez Hiszpańską Akademię Gastronomii.






Źródła:

merlin.pl
www.albertus.pl

 

 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.