Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Z czym do… różowego?

 

 

Różowe wino nareszcie przestało być traktowane jak letnie słodkie wino babuni czy też tani napitek weselny nieodmiennie wywołujący potworny ból głowy. Większość producentów ma już różowe wina w ofercie, nie wyłączając najznamienitszych nazwisk branży winiarskiej.
Różowe, dzięki różnorodności stylów, wyśmienicie komponuje się z potrawami całego wachlarza kuchni świata.

Z_czym_do_rose_lato magnify Właśnie ta różnorodność jest prawdziwym wyzwaniem. Różowe powstaje z tak wielu odmian winogron, że zliczyć niepodobna. We Francji często bliżej mu do białych win, włoskie Rosato smakuje bardziej jak czerwone wino, hiszpańskie różowe są pełniejsze i ostrzejsze, natomiast amerykańskie różnią się w zależności od którego producenta pochodzą. Zwykle zalecenia są dość ogólne, na przykład: idealne do dań z drobiu. Jedynym sposobem na dobranie potraw do różowego wina jest metoda prób i błędów. Także, korkociąg w dłoń, fartuch "na grzbiet" i do dzieła!

Ogólnie rzecz biorąc różowe wina doskonale pasują do przystawek zaprawianych sosem vinaigrette, włoskiej kuchni, czyli pizzy, makaronów, spaghetti czy innych makaronów Z_czym_do_rose_kieliszki magnify z sosami pomidorowymi, owoców morza, ryb, także pieczonych z dużą ilością ziół, a w połączeniu z zupami rybnymi jest wręcz wyśmienite. Równie dobrze smakuje z grzybami, miękkimi serami, przystawkami z warzyw, wędlinami wszelkiego rodzaju oraz potrawami z kurczaka, indyka i wieprzowiny. W praktyce, w zależności od charakteru potrawy i wina, można spróbować podać je nawet do tłustych potraw (różowe wina o wysokiej kwasowości), czy pasztetu z wątróbek z rodzynkami i miodem (wina słodkie). Różowe wino jest też doskonałe solo w upalne dni.

Poniżej znajdziecie kilka przykładowych, często nietypowych potraw, również piknikowych, do wypróbowania z różowym winem.

Wytrawne różowe wina

Sałatki, proste dania mięsne i ryby z grilla, kanapki i zimne zupy, ale także: pomidory z bazylią i mozzarellą, omlet z bekonem, tortilla, quiche, zapiekanka z indyka, kotlet wieprzowy, grillowana cielęcina, tuńczyk.

Rumiane różowe wina (blush)

Wszelkiego rodzaju sałatki, lasagna, wędliny, sałatka Cobb, sałatki z kurczaka i tuńczyka, sałatka ziemniaczana, filet z indyka, hamburger z ketchupem i frytkami, pikantne skrzydełka kurczaka, szynka z ananasem. Ich słodycz doskonale równoważy słone pokarmy, takie jak solone orzeszki ziemne, paluszki, a nawet popcorn; doskonale orzeźwiają w towarzystwie pikantnych przekąsek, nawet takich jak chipsy, taco, czy chipsy serowe posypane czerwona papryką (!).



tekst: Katarzyna
foto:
www.lacey405.blogspot.com
www.kitchenrap.blogspot.com
www.anjperez.hubpages.com
źródła:
www.mojewino.pl
www.snooth.com
ww.winarozowe.blogspot.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.