Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Sekt - wino musujące czy jego kopia?

 

Nazwa sekt pochodzi z języka niemieckiego i oznacza rodzaj wina musującego. Około 95% tych win produkowanych jest metodą klasyczną Istnieją tańsze odpowiedniki win sekt, jak Schaumwein (pieniste wino), natomiast półmusujące określane jest mianel perlwein. Wino oznaczone jako Deutscher Sekt jest wytwarzane wyłącznie z gron niemieckich a Sekt bA (Bestimmter Anbaugebiete, równolegle do Qualitätswein BA) wyłącznie z winogron pochodzących z jednego z 13 regionów win gatunkowych w Niemczech.

sekt-1 magnify Niektóre z najlepszych win są często produkowane z winogron Riesling, Pinot Blanc, Pinot gris i Pinot Noir. Lwia ich część wystarcza na lokalne zapotrzebowanie i winiarze nie widzą sensu w eskportowaniu ich.. Wina te zwykle posiadają rocznik butelkowania na etykiecie oraz określają miejsce pochodzenia. Premium Sekt bA produkowane w mniejszych partiach jest często określane jako Winzersekt (Sekt winiarza), gdyż zazwyczaj jest produkowany przez producenta, który jest właścicielem winnicy, a nie zbitką masy producentów (Sektkellereien), które skupują winogrona z całych Niemiec. Odpowiednikiem austriackim jest Hauersekt.



Historia produkcji niemieckich win musujących sięga 1826 roku, kiedy GC Kessler & Cozostała założona w Esslingen am Neckar przez Georga Christiana Kessler (1787/42), który wcześniej pracował w Veuve Clicquot od 1807 do 1826 roku. Nazwami używanymi przez niemieckich producentów dla swoich win musujących w XIX wieku były "mousseux", "Sekt" lub "Szampan" (lub Champagner), ale już w 1919 r. traktat wersalski zabronił Niemcom korzystania z tej nazwy, a na długo przed Unią Europejską regulamin zabranił jego stosowania poza Szampanią. Sekt był początkowo nieformalną nazwą dla wina niemieckiego wina musującego, której źródła sięgają Berlinia w 1825 roku. Niemieccy winiarze długo walczyli o to, aby nazwa „sekt” była zastrzeżona dla win musujących z Niemiec, jednak dopiero w 1975 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości spełnił ich żądania. Kolejna decyzja prawna w 1970 roku zniesła monopol dużych producentów na produkcję wina sekt, pozwalając winiarskim spółdzielniom i indywidualnym winiarzom na legalną produkcję i sprzedaż win musujących. Te dwie decyzje były kamieniami milowymi dla niemieckiego winiarstwa.

sekt-2 magnify W Austrii sekt jest robiony metodą klasyczną z gron Welschriesling i Gruner Veltliner dając winu złocistą barwę. Różowe wydanie sekt w większości produkowane jest z Blaufränkisch. Historia produkcji win musujących w Austrii sięga czasów Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Większość austriackich producentów sekt ma siedziby w Wiedniu i ich parcele ulokowane są w regionie Weinviertel w Dolnej Austrii.


Podobnie jak jego niemiecki odpowiednik, austriacki Sekt może być trocken (wytrawny) lub halbtrocken (półwytrawny).

Pierwszym austriackim producentem wina musującego był Robert Alwin Schlumberger, który wypuścił swoje pierwsze wino musujące w 1846 roku pod nazwą Vöslauer Weisser Schaumwein (białe wino musujące z Vöslau). Urodzony w Stuttgarcie Schlumberger pracował w Szampanii w Ruinart zanim przeniósł się do Wiednia w 1842 roku. Wino zostało wyprodukowane z winogron Blauer Portugieser rosnących w winnicach w Bad Vöslau, które Schlumberger zakupił w 1843 roku, a wino musujące odniosło natychmiastowy sukces.

 

Tekst: Michał "WineMike" Misior



Źródła:

www.drinksdaily.com

www.wikipedia.pl

www.schiller-wine.blogspot.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.