Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wina na wielkanoc

 

 

Jakie wina do potraw wielkanocnych?

„Jeśli nie wiadomo co podać, zawsze na ratunek pospieszy szampan, który każdej okazji nada odświętny charakter, a jego świeża kwasowość przebija się przez pokłady potraw.”
 
A bardziej szczegółowo?


Potrawy wielkanocne w ogóle
wytrawny, aromatyczny Grüner Veltliner albo alzacki Gewürztraminer
Dania mięsne, np. z cielęciny, i drobiu o ciemnym mięsie
australijski Shiraz Cabernet
Potraw z ryb i owoców morza
australijski Riesling Gewurztraminer
Białe mięsa i wędliny
białe wytrawne Trebbiano d'Abruzzo
Białe i czerwone mięsa, sery
czerwone wytrawne Bordeaux
Pieczona jagnięcina
kalifornijskie Cabernet Sauvignon, Rioja, czerwone Bordeaux, Merlot, Malbec, Rosso di Montalcino
Świeża szynka
kalifornijskie Chardonnay
Pieczona szynka
różowe wina z Doliny Loary na bazie Cabernet Franc, lżejsze Pinot Noir, różowe wina na bazie Merlot, Pinot Nero z Alto Adige
Mazurek z ciemną czekoladą
Maury
Mazurek pomarańczowy albo cytrynowy
Riesling z późnego zbioru, lekko musujące Moscato d’Asti
Jaja i dania z jaj
szampan albo wino musujące: Blanc de Blancs Champagne, musujące Chardonnay, Prosecco, Cava; Sauvignon Blanc z Sonoma County, Chenin Blanc z Południowej Afryki, zwłaszcza jeśli jajka łączymy z serem; jeśli do jaj dodamy mięso, warto spróbować Valpolicelli



tekst: Katarzyna

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.