Strona główna Członkowie Klubu Kontakt Zaloguj

Hyde Park - Zastanawiam się nad wykupieniem cyber polisy

03.06.2026 13:08

Hejka, sprawa jest krótka, ale dla mnie dość skomplikowana. Prowadzę agencję marketingową i zarządzam kontami społecznościowymi oraz kampaniami dla wielu marek. Odpowiedzialność jest spora, bo jakby ktoś przejął nasze dostępy, to straty wizerunkowe i finansowe klientów byłyby ogromne. Oczywiście mamy wdrożone dwuetapowe weryfikacje i inne bajery, ale czasy są takie, że metody wyłudzania haseł stają się niesamowicie zaawansowane. Ktoś mi ostatnio wspomniał na konferencji, że dobrym uzupełnieniem procedur bezpieczeństwa są ubezpieczenia cyber i zacząłem mocniej drążyć ten temat w wolnych chwilach. Wydaje mi się, że to całkiem mądre posunięcie, bo w razie jakiejś wtopy nie zostaje się samemu z problemem i roszczeniami, tylko ma się za sobą wsparcie finansowe ubezpieczyciela. Chciałem was zapytać, czy wasze firmy posiadają takie polisy? Jak na to zapatrują się wasi kontrahenci, czy wymagają tego w umowach B2B? Chętnie posłucham waszych opinii, bo temat wydaje mi się bardzo na czasie, a w mojej branży rzadko się o tym głośno mówi, a szkoda, bo ryzyko jest przecież realne każdego dnia.