Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Bordeaux - kilka faktów część II

Bordeaux - kilka faktów

część II


Najważniejsza uwaga na wstępie: klasyfikacji oficjalnej nie należy traktować jako prawdy absolutnej.

Mimo tego, że termin cru na etykiecie oznacza zwykle dobrą jakość, należy być ostrożnym. W Saint Emilion napis cru pojawia się na prawie na każdej nalepce (należy szukać określenia Grand Cru lub, najlepiej, Premiers Grand Cru), a w Prowansji ma znaczenie wyłącznie historyczne. Poza Francją termin cru zwykle oznacza niewiele więcej niż ambicje poszczególnych producentów.

Médoc
Najlepsze wina z Médoc poddawane są zwyczajowej lub oficjalnej klasyfikacji: Grand Cru, Cru Bourgeois i Cru Artisan.

Grands Crus – najbardziej prestiżowa grupa, najlepsze i co za tym idzie najdroższe wina na świecie.

Crus Bourgeois – interesujące wina; dobra relacja jakości do ceny.
Nazwa wywodzi się z sięgającej XV wieku tradycji, według której, zasłużeni dla miasta, mieszczanie z Bordeaux otrzymywali przywilej kupna ziemi i uprawy winorośli, zastrzeżony dla stanu szlacheckiego. Zamożni mieszczanie wykupili cały szereg bardzo korzystnie położonych parceli zakładając na nich winnice. W tych mieszczańskich winnicach – Crus Bourgeois, których dziś kilkaset, wytwarza się wina o zazwyczaj bardzo dobrej jakości i co najważniejsze, po bardzo atrakcyjnych cenach.

Crus Artisans - to interesująca grupa małych, ale ambitnych producentów z Médoc. Rozmiary winnic mieszczą się w przedziale 1-5 hektarów. Ponad 300 winnic tej klasy reprezentuje około 11% produkcji Médoc. Oczywiście wina te znajdują się pod tą samą, ścisłą kontrolą jakości jak inne wielkie wina tego regionu.

Klasyfikacja Grand Cru dzieli wina z Médoc na 5 kategorii (klas). Jest to klasyfikacja jakościowa, pierwsza tego typu we Francji. Zastała stworzona przez kupców winnych w 1855 roku i dotyczyła win z Médoc, uznawanych wtedy za najlepsze. Klasyfikacja nigdy nie miała zostać uznana za oficjalną, od początku, uważano ją za niekompletną i prowizoryczną. Dziś jest i oficjalną i najbardziej prestiżową w Bordeaux i nadal ma ogromny wpływ na wybór klientów przy zakupie win bordoskich.
Jedynym château spoza Médoc, spośród 61 uwzględnionych w tej klasyfikacji, było Château Haut-Brion z Graves. Wszystkie te wina mają prawo używać nazwy Grand Cru Classé. A oto jak przedstawia się ta klasyfikacja:

GRANDS CRUS CLASSÈS de MÈDOC

Premiers Grands Crus Classés
Château Lafite à Pauillac
Château Margaux à Margaux
Château Latour, Pauillac
Château Mouton-Rothschild, Pauillac

Deuxièmes Grands Crus Classés
Château Rausan-Ségla, Margaux
Château Rauzan-Gassies, Margaux
Château Gruaud-Larose, St.Julien
Château Brane-Cantenac, Cantenac
Château Léoville-Las-Cases, St.Julien
Château Léoville-Poyferré, St.Julien
Château Léoville-Barton, St.Julien
Château Dufort-Vivens, Margaux
Château Lascombes, Margaux
Château Pichon-Longueville, Pauillac
Château Pichon-Longuevlle-Lallande, Pauillac
Château Ducru-Beaucaillou, St.Julien
Château Cos d'Estournel, St.Estèphe
Château Montrose, St.Estèphe

Troisièmes Grands Crus Classés
Château Giscours, Labarde
Château Kirwan, Cantenac
Château d'Issan, Cantenac
Château Lagrange, St.Julien
Château Langoa, St.Julien
Château Malescot-St-Exupery, Margaux
Château Cantenc-Brown, Cantenac
Château Palmer, Cantenac
Château La Lagune, Ludon
Château Desmirail, Margaux
Château Calon-Ségur, St.Estèphe
Château Ferrière, Margaux
Château Marquis-d'Alesme-Becker, Margaux
Château Boyd-Cantenac, Cantenac
Quatrièmes Grands Crus Classés
Château St. Pierre, St;Julien
Château Branaire-Ducru, St.Julien
Château Talbot, St.Julien
Château Duhart-Milon, Pauillac
Château Pouget, Cantenac
Château La Tour Carnet, St. Laurent
Château Beychevelle, St.Julien
Château Prieuré, Cantenac
Château Marquis de Terme, Margaux
Château Lafon-Rochet, St- Estèphe
Cinquièmes Grands Crus Classés
Château Pontet Canet, Pauillac
Château Batailley, Pauillac
Château Haut-Batailley, Pauillac
Château du Tertre, Arsac
Château Haut-Bages-Libéral, Pauillac
Château Pédesclaux, Pauillac
Château Grand-Puy-Lacoste, Pauillac
Château Grand-Puy-Ducasse, Pauillac
Château Lynch-Bages, Pauillac
Château Lynch-Moussas, Pauillac
Château Dauzac, Labarde
Château Mouton-d'Armailhacq, Pauillac
Château Belgrave, St. Laurent
Château Camensac, St. Laurent
Château Cos-Labory,St. Estèphe
Château Clerc-Millon, Pauillac
Château Croizet-Bages, Pauillac
Château Cantemerle, Macau

 

Cru Bourgeois
Ze względu na hermetyczność klasyfikacji z 1855 roku, w okresie międzywojennym winiarze wymusili stworzenie nowej klasyfikacji – Cru Bourgeois. W 1932 roku lista zawierała aż 444 château, natomiast w 1962 roku już tylko 92.


W roku 1979 ówczesna Europejska Wspólnota Gospodarcza dopuściła używanie terminu cru bourgeois na etykietach, pod warunkiem jednak, że rząd Francji wprowadzi czytelne reguły jego stosowania. Dopiero w 2003 roku udało się spośród 490 kandydatów wybrać 247 posiadłości i po podzieleniu ich na tezy grupy: Crus Bourgeois Exceptionels, Crus Bourgeois Supérieurs i Crus Bourgeois oficjalnie zatwierdzić nową klasyfikację. Część spośród odrzuconych kandydatów zakwestionowała jednak rzetelność całej procedury i w roku 2007 sąd apelacyjny anulował wszelkie wcześniejsze decyzje władz i od maja tegoż roku zdelegalizował używanie na etykietach terminu cru bourgeois.

Winiarze walczyli dalej i w lutym 2008 roku 275 zamków z Médoc utworzyło nowe Alliance Cru Bourgeois, a w maju tego samego roku przyjęto nowe reguły, które w listopadzie 2009 zatwierdził francuski rząd. W myśl nowych regulacji termin Cru Bourgeois będzie odtąd przyznawany konkretnym winom, a nie posiadłościom. O prawie do używania tego terminu będzie co roku decydowała specjalna niezależna komisja, a o wszystkim zdecyduje spełnienie kilku warunków formalnych (w tym posiadanie co najmniej 7 ha winnic w Haut Médoc, lub co najmniej 4,5 ha w jednej z gminnych apelacji, takich jak Pauillac czy Margaux) oraz przede wszystkim ślepa degustacja, mająca zagwarantować odpowiednią jakość wina.

Pierwszym rocznikiem, w którym nowa klasyfikacja została stosowana, był rocznik 2008.

Z 304 chateaux, które starały się o przyznanie statusu Cru Bourgeois za rocznik 2009, tytuł otrzymało 246. Na ostatecznej liście znalazło się 19 posiadłości z St Estephe, 5 z Pauillac, 9 z Margaux, 16 z Moulis, 13 z Listrac, 85 z Haut Medoc i 99 z Medoc.
Ze względu na rozmiar listy pozwoliliśmy sobie odesła
ć Was do naszych aktualności.

Bordeaux Cru Bourgeois 2009

Crus Artisans
Crus Artisans to interesująca grupa małych, ale ambitnych producentów z Médoc. Rozmiary winnic mieszczą się w przedziale 1-5 hektarów. Ponad 300 winnic tej klasy reprezentuje około 11% produkcji Médoc. Oczywiście wina te znajdują się pod tą samą, ścisłą kontrolą jakości jak inne wielkie wina tego regionu.

 


St-Emilion
Pierwsza propozycja sklasyfikowania win z Saint-Emilion pojawiła się już w 1936 roku.  Zaakceptowano ją dopiero 20 lat później, w roku 1954, a w 1958 roku oficjalnie zatwierdził ją Państwowy Instytut Nazewnictwa (INAO). Klasyfikację rewidowano w 1969, 1986, 1996 i 2006 roku. Ostatecznie ustalono, że klasyfikacja będzie rewidowana co 10 lat. W odróżnieniu od klasyfikacji win z Médoc, klasyfikacja win z St-Emilion wymaga od producentów dużego wysiłku, by utrzymać pozycję w pierwszej lidze. Obecnie na czele klasyfikacji znajduje się 15 Premiers Grands Cru Classés, z których Château Ausone i Château Cheval Blanc, dodatkowo poprzedza się literą "A" a pozostałe 13 literą "B". 63 chateaux posiada status Grand Cru Classé. Trzeba jednak pamiętać, że w Saint Emilion Grand Cru nie jest stopniem w klasyfikacji, lecz oddzielną AOC (Appellation d'Origine Contrôlée, czyli kontrolowaną nazwą pochodzenia). Użycie jej wymaga corocznej zgody odpowiednich władz.

Uważa się, że Chateau Ausonne i Chateau Cheval Blanc odpowiadają klasie Grands Cru Classé z Médoc, a te poprzedzone literą "B" najlepszym winom 2-emes Grand Cru Classés. Grand Cru Classés w większości mogą uchodzić za odpowiedniki 3e, 4e, 5e Cru Classés lub najlepszych Cru Bourgeois z Médoc. Jednak jakość tych win, głównie "zwykłych" Grand Cru Classés, jest zmienna.

SAINT EMILION CLASSEMENT 2006

Premiers Grands Crus Classés
A

Château Ausone
Château Cheval Blanc
B
Château Angélus
Château Beau-Séjour-Bécot
Château Beauséjour
Château Belair
Château Canon    
Château Figeac
Château Fourtet
Château La Gaffelière
Château Magdelaine
Château Pavie
Château Pavie-Macquin
Château Troplong-Mondot
Château Trottevieille

Grands Crus Classés
Château L'Arrosée
Château Balestard-la-Tonnelle
Château Bellefont-Balcier
Château Bergat
Château Berliquet
Château Cadet-Piola
Château Canon La Geffelière
Château Cap de Mourlin
Château Chauvin
Château La Clotte
Château Corbin
Château Corbin-Michotte
Château La CouSpaude
Château Dassault
Château Destieux
Château La Dominique
Château Fleur-Cardinale
Château Fonplégade
Château Fonroque
Château Franc Mayne
Château Grand-Corbin
Château Grand-Corbin Despagne
Château Grandes Murailles   
Château Grand-Mayne
Château Grand-Pontet
Château Haut-Corbin
Château Haut-Sarpe
Clos des Jacobins
Couvent des Jacobins
Château Laniote
Château Larcis-Ducasse
Château Larmande
Château Laroque
Château Laroze
Château Matras
Château Monbousquet
Château Moulin du Cadet
Château de L'Oratoire
Château Pavie-Decesse
Château Le Prieure
Château Ripeau
Château Saint Georges
Cote Pavie
Château Saint-Martin
Château la Serre
Château Soutard
Château la Tour-Figeac

Wina, które zdeklasowano w klasyfikacji Saint Emilion Grand Cru 2006:
Château Bellevue, Château Cadet-Bon, Château Curé Bon, Château Faurie de Souchard, Château Gadet St Julien, Château La Clusière, Château La Tour du Pin Figeac, Château La Marzelle, Château Petit Faurie de Soutard, Château Tertre Daugay, Château Villemaurine oraz Château Yon-Figeac.

 


Graves/Pessac Leognan

Klasyfikacja z 1855 roku nie obejmowała win z Graves (z wyjątkiem sławnej już wtedy winnicy Haut-Brion). Pierwszą klasyfikację win z Graves stworzono w 1953 roku, jednak oficjalną stała się dopiero w roku 1959. Klasyfikację podzielono na tę dla win białych i tę win czerwonych. Dlatego niektóre winnice mają sklasyfikowane tylko czerwone lub białe wina, a inne jedne i drugie. Ranking ten w ujęciu alfabetycznym, a nie w kategoriach jakościowych, przedstawia się następująco:

Crus Classés - (białe i czerwone)
Château Bouscaut
Château Carbonnieux
Domaine de Chevalier
Château La Tour-Martillac
Château Malartic-Lagravière
Château Olivier

Crus Classés - (tylko czerwone)
Château de Fieuzal
Château Haut-Bailly
Château Haut-Brion
Château La Mission Haut-Brion
Château La Tour Haut-Brion
Château Pape Clément
Château Smith Haut-Lafitte

Crus Classés - (tylko białe)
Château Couhins
Château Couhins-Lurton
Château Laville Haut-Brion


Pomerol
Wina z tego regionu nie zostały nigdy sklasyfikowane, chociaż najlepsze z nich, Château Pétrus stanowi klasę samo dla siebie i przewyższa ceną wszystkie wielkie wina regionu. W aktualnej, nieoficjalnej klasyfikacji nie ma takich win jak Château Latour-à-Pomerol, Château René Château de Sales, Château Clinet, Château Certan-De-Gay. W Pomerol tylko znakomite wina znajdują miejsca w klasyfikacji. Tu nie wystarczy szlachetne pochodzenie, jak w przypadku niektórych win w klasyfikacji z 1855 roku w Médoc.

GRANDS CRUS AOC POMEROL - klasyfikacja nieoficjalna - 2003

Cru Hors Classé

Château Pétrus

Premiers Grands Crus
Château L'Evangile
Château la Conseillante
Château Trotanoy
Vieux-Château-Certan
Château Certan Giraud
Château Gazin
Château Lafleur
Château La Fleur-Pétrus
Château Petit-Village

Grands Crus
Château Beauregard
Château Certan-De-May
Château La Croix
Château l'Eglise-Clinet
Château Lagrange
Château Nenin
Château La Pointe
Château Roug


Sauternes i Barsac

Gmina Barsac może używać własnej AOC. Klasyfikacja ta, podobnie jak ta z Médoc, pochodzi z 1855 roku.

 

GRANDS CRUS CLASSÈS - SAUTERNES i BARSAC

Grand Premier Cru
Château d'Yquem à Sauternes

Premiers Crus
Château La-Tour Blanche (Bommes)
Château Lafaurie-Peyraguey (Bommes)
Château Clos Haut-Peyraguey (Bommes)
Château Rayne-Vigneau (Bommes)
Château de Suduiraut (Preignac)
Château Coutet à Barsac (Barsac)
Château Climens (Barsac)
Château Guiraud (Sauternes)
Château Rieussec (Fargues)
Château Rabaud - Promis (Bommes)
Château Sigalas-Rabaud (Sauternes)

Deuxièmes Crus
Château de-Myrat (Barsac)
Château Doisy-Daene (Barsac)
Château Doisy-Dubroca (Barsac)
Château Broustet (Barsac)
Château Nairac (Barsac)
Château Caillou (Barsac)
Château Suau (Barsac)
Château de-Malle (Preygnac)
Château Romer (Barsac)
Château Doisy-Vedrines (Barsac)
Château d'Arche (Sauternes)
Château Filhot (Sauternes)
Château Lamothe (Sauternes)
Château Lamothe-Guignard



Źródła:

http://www.festus.pl
http://en.wikipedia.org/
http://adamczewski.blog.polityka.pl
http://magazynwino.pl
http://www.sztukawina.pl

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.