Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Costers del Siurana

Hiszpania

Katalonia

 

Carles Pastrana to jedna z tak towarzyskich i entuzjastycznych osób, że nie sposób go nie lubić. Oczywiście, jeżeli produkujesz jedne z najznamienitszych hiszpańskich win, to nie trudno być entuzjastą tego, co się robi – lub w rzeczywistości tego, co się zrobiło. A jest tego sporo w stosunkowo krótkim okresie. Kiedy Carles wraz z żoną Marioną Jarque przybyli do Priorat w Katalonii, a było to prawie 25 lat temu, zostali bardzo podupadły region. Produkowane tam wina były proste, garbnikowe, z dużą zawartością alkoholu. Tarasy, na których od ponad 1000 lat rosły krzewy winne, popadły w ruinę. Ludność opuszczała te tereny i region, przenosząc się do miast i metropolii. Carles i Mariona znaleźli się wśród garstki pionierów odmieniających tę sytuację, widząc potencjał regionu nie tylko w produkcji dobrych win ale win wielkich, wspaniałych. Ich pierwszy rocznik zachwycił wielu krytyków, w tym Roberta Parkera, a region wkrótce osiągnął status kultowego. Wina, takie jak Clos De l’Obac, stały się nowymi symbolami Hiszpanii, a region został uznany za poważnego producenta kolekcjonerskich win, które można przechowywać przez 30 lat i więcej, podobnie jak czołowe wina Bordeaux czy Burgundy.


Komentarze
Komentarz Autor Data


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.