Vermentino di Sardegna, “Cala Silente”, Santadi, 2007
|
Opis W południowo-zachodniej części Sardynii przewagę ilościową –biorąc pod uwagę powierzchnię terenów uprawy- ma mocne strukturalnie winorośl Carignano. Ale także Vermentino di Gallura zdążyło zdobyć już popularność wśród wielu smakoszy wina. Wielu rolników na Sardynii może dzisiaj dziękować właśnie winiarni Antonelli, ktòra nieugięcie promuje uprawę tradycyjnych, autoktonicznych winorośli Sardynii, za trwałą budowę miejsc pracy, których podstawą jest identyfikacja z własnym regionem. Rodzaj winorośli: 100% Vermentino Kolor: jasnożółty, z refleksami zielono-złotymi Bukiet: złożony, wyczuwalne jabłko, brzoskwinia. Smak: bardzo subtelny, wspaniale zrównoważony Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 1-3 lat. Wskazania: Do dań rybnych, białych mięs, warzyw i sałatek Serwować w temp. 10-12º C ... W południowo-zachodniej części Sardynii przewagę ilościową –biorąc pod uwagę powierzchnię terenów uprawy- ma mocne strukturalnie winorośl Carignano. Ale także Vermentino di Gallura zdążyło zdobyć już popularność wśród wielu smakoszy wina. Wielu rolników na Sardynii może dzisiaj dziękować właśnie winiarni Antonelli, ktòra nieugięcie promuje uprawę tradycyjnych, autoktonicznych winorośli Sardynii, za trwałą budowę miejsc pracy, których podstawą jest identyfikacja z własnym regionem. Rodzaj winorośli: 100% Vermentino Kolor: jasnożółty, z refleksami zielono-złotymi Bukiet: złożony, wyczuwalne jabłko, brzoskwinia. Smak: bardzo subtelny, wspaniale zrównoważony Jeśli przechowywane prawidłowo, może leżakować 1-3 lat. Wskazania: Do dań rybnych, białych mięs, warzyw i sałatek Serwować w temp. 10-12º C Rodzaj gruntu: tereny średnioprzepuszczalne, mieszank piasków i gliny Klimat: bardzo goroący latem, umiarkowany zimą Zbiory: od początku września do pierwszych dni października Typ winifikacji: Winobranie ręczne, winifikacja oddzielnie dla każdego z winogron w stali w temperaturze kontrolowanej16-18 °C. W trakcie fermentacji alkoholowej umieszcza się wino w zbiornikach z cementu razem z drożdżami dla osiągnięcia krągłości i lepszego smaku. Zawartość alkoholu: 14 % vol. |