Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Upadek Tokaju?

2014/03/18

 

Chianti zmienia logo, wprowadza nową „apelację”, a tymczasem węgierski Tokaji Trade Council planuje znieść trzy i czteroputtonowe Tokaje, pozostawiając wielu winiarzy w szoku. Na razie zmiana jest tylko formalna, jednak już w tym roku mają one zniknąć z oficjalnej produkcji.


Zwolennik tej zmiany, winiarz Miklos Pracser z Erzebet Pince Winery komentuje - „Jeśli chodzi o nas to od pewnego czasu dokładamy wszelkich starań, aby nasze pięcio i sześćioputtonowe Tokaje były coraz lepsze”.

 

Nikt nie musi tłumaczyć, jak ważny jest Tokaj zarówno dla węgierskiej kultury, jak i gospodarki. Ten region jak i wino to instytucja sama w sobie, otoczona niemal kultem.

 

Dość konkretne podejście do sprawy wykazuje Meszaros Laszlo ze słynnej winnicy Disznoko. – „To ważna decyzja, która jest pierwszym krokiem do odrodzenia Tokaju. Teraz wymagane minimum to będzie 130 g cukru/l."


Naturalnie nie wszyscy podzielają to zdanie. Winiarze mają świadomość, że decyzja Tokaji Trade Council jest obecne rozpatrywana przez Komisję Europejską. Willian Bentley z Bentley Wines w Ludlow poinformował, iż „naiwne jest myślenie, że konsumencie ot tak przestawią się na pięcio i sześćioputtonowe Tokaje, które przecież są odpowiednio droższe. Co zrobią ci, którzy wolą lżejsze Tokaje, nie tak napakowane cukrem? Nie mam nic przeciwko zaprzestaniu produkcji trzy-puttonowych Tokajów, ale nie chcę być świadkiem upadku trzy i czteroputtonowych Tokajów”
.





źródło i foto: Decanter.com


Komentarze

mam nadzieję, że to się nie uda...

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.