Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Dwutlenek siarki "dobry dla winogron"?

2011/09/04


Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Zachodniej Australii dowiodły, że dwutlenek siarki może mieć pozytywny wpływ na skład i budowę owocu winorośli.

Związek chemiczny, który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle winiarskim na całym świecie, jest jednak uważany za zbędny czarny charakter winiarstwa przez szybko rozwijający się ruch win biodynamicznych.

Docent Michael Considine z Uniwersytetu Zachodniej Australii powiedział Decanter.com, że dwutlenek siarki zwiększa poziom antyoksydantów i substancji grzybobójczych w owocach winorośli zwiększając tym samym odporność samej rośliny. Niestety wiadomo też, że dwutlenek siarki jest szkodliwy dla zdrowia człowieka. Michael Considine twierdzi, że z czasem, kiedy będzie więcej wiadomo o sposobie w jaki dwutlenek siarki wpływa na winorośl, możliwe stanie się znalezienie bezpieczniejszej alternatywy, takiej jak na przykład ozon, czy lizozym. Zarówno ozon jak i lizozym są już teraz wykorzystywane przez niektórych winiarzy zamiast dwutlenku siarki w procesie fermentacji jabłkowo-mlekowej*.

Badania zostały przeprowadzone na winogronach stołowych, jednak mogą miec duży wpływ na znalezienie sposobu na zredukowanie poziomu siarki w winie.


*Fermentacja jabłkowo-mlekowa, zwana też malolaktową, wtórną lub cichą, zmienia charakter organoleptyczny win, które stają się mniej kwaśne, bardziej zharmonizowane, aksamitne, o bardziej złożonym zapachu.


Dwutlenek_siarki magnify Dwutlenek siarki w 3D


Źródła:

www.decanter.com
http://winoman.pl
www.kurdesz.com


Komentarze

mgr inż. chemii pisze: tlenek siarki (IV) :)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.