Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wielki Słownik Powraca!

2012/11/27


Wielki Słownik Terminów Degustacyjnych powraca bogatszy o nowe pojęcia, definicje, logo...


Jeśli chcecie dowiedzieć się, co znaczą w odniesieniu do wina słowa:


- aromat

- chude

- dachówka

- kłujące


I wiele, wiele innych, zapraszamy do Wielkiego Słownika Terminów Degustacyjnych.

 

Zachęcamy do umieszczania Waszych propozycji nowych słówek w komentarzach!

 

 


Komentarze

Ja mam nowe hasło!
Co to znaczy: "bez ostrych krawędzi" - to hasło zostało użyte przy opisie pojęcia "Krągłe"

"Tłuste" - czytałem sobie zachodnie recenzje jednego z Chardonnay z Enoteca Nova i padło właśnie takie wyrażenie. W sumie racja, porównując do innych akurat to ma jakąś taką fakturę, coś takiego... e, słów brakuje, niech będzie... tłuste :)

Można też grzeczniej - fluffy ;)

WineMike napisał:

Można też grzeczniej - fluffy ;)


Fluffy przypomina mi skecz z Gabrielem Iglesiasem http://www.joemonster.org/filmy/17873/Gabriel_Iglesias_Pijany_kierowca_polskie_napisy_

A mnie z jego dwoma show "I'm not Fat I'm Fluffy" oraz "Hot and Fluffy" i niezliczonych występach w Stand Up Revolution. Właśnie z tego zaczerpnąłem to określenie, good for you za znajomość takich stand-uperów :) Oh hell no!

A co z tymi ostrymi krawędziami? ;]

Ostre krawędzie - wino nie jest dobrze zbalansowane, osobno czujesz alkohol, owoc, gorycz.

czyli inaczej - nie jest zrównoważone?

Dokładnie tak. ;)

czyli krągłe = zrównoważone

"Aksamitne
O bujnej konsystencji, bogate w smaku."

ja bym dodał: delikatnie muskające podniebienie

Brakuje jeszcze charakterystycznych dla SB - kocich... ;]

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.