Czy czerwone wino zapobiega próchnicy? Takiego zdania są naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie oraz Center of Dental Medicine Uniwersytetu w Zurychu.
Wyniki badań międzynarodowego grona ekspertów zostały opublikowane w kwietniowym numerze „Journal Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Badacze postanowili sprawdzić, czy informacje o tym, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron i wino mogą spowolnić powstawanie próchnicy, są wiarygodne.
Do eksperymentu wykorzystano biofilmy płytki nazębnej zawierające pięć rodzajów bakterii: Actinomyces oris, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans oraz Veillonella dispar.
Biofilmy zanurzano na kilka minut w różnych cieczach: czerwonym winie, czerwonym winie bez alkoholu, czerwonym winie z dodatkiem wyciągu z pestek winogron, a także 12 proc. wodnym roztworze etanolu.
Okazało się, że największą skutecznością w eliminowaniu bakterii wykazały się czerwone wino (zarówno z alkoholem jak i bez alkoholu) oraz wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.