Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Bąble na niżu

2014/04/15

 

Urzędnicy i winiarze na Tasmanii zamierzają kłaść większy nacisk na promocję swojej wyspy jako inwestycji na win musujących. Dr Andrew Pine oraz wine konsultant Sue Henderson w ciągu najbliższych tygodni spotkają się z producentami z Szampanii.


Wspomniana dwójka wybierze się do Londynu, aby przekonać inwestorów do skupienia się na Tasmanii z uwagi na chłodny klimat i bardzo dobre warunki do produkcji win musujących. „Nasze warunki klimatyczne są bardzo podobne do Szampanii” – zauważył Mark Kelleher, sekretarz wydziału rozwoju gospodarczego, turystyki oraz sztuki.


Około 40% win na Tasmanii jest musujące, produkowane są głównie w północno-wschodniej części wyspy. Obecnie istnieje około 1600 ha winorośli. Dr Andrew Pine zaznaczył, iż „rynki na całym świecie chcą win z chłodnych regionów, jednak Tasmania nadal pozostaje na marginesie zainteresowania”.

 

źródło i foto: Decanter.com


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst


Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.